Afectiuni de la A la Z

Cancerul de sân se moștenește? Care sunt factorii genetici de risc


18 martie 2016 | Alexa S. Radu


Nu se cunosc cauze unice ale declanșării cancerului – în general, această afecțiune are la bază mai mulți factori de risc. Antecedentele familiale sunt un factor important de risc,  în special în cazul cancerului mamar. Află când trebuie să te alarmezi.

Ce declanșează cancerul la sân

Principala cauză a dezvoltării acestui tip de cancer o reprezintă faptul că celulele mamare sunt expuse hormonilor feminimi e tip estrogen sau progesteron. Riscul bolii crește cu vârsta – este observat mai ades la femeile cu vârste între 50 și 69 de ani.  Printre factorii de risc se numără antecedentele personale, cele familiale, mutații în genele BRCA, terapia de subtituție hormoală (la menopauză), contraceptivele orale, alcoolul, obezitatea, lipsa activității fizice.

Antecedentele personale și familiale

Femeile care au mai făcut cancer la sân riscă, cel mai adesea, o recidivă. De asemenea, pericolul crește în situațiile de mai jos:

-Unul sau mai multe rude de gradul I (mamă, soră, fiică) au avut cancer la sân – dacă diagnosticul a fost pus înainte de menopauză

-Rude gradul II (bunică, mătușă, nepoată) au suferit de această boală

-O rudă a avut cancer bilateral (la ambii sâni) înainte de menopauză

-Mai mult de două rude apropiate au avut cancer la sân și la ovare

 Mutații ale genelor

Mutațiile genelor BRCA, transmise de la părinte la copil, pot să ducă la incidența bolii în proporție de 5-10 %.  Gena 1 a cancerului la sân (BRCA 1) și gena 2 a cancerului la sân (BRCA 2) sunt, în mod normal, prezente în organism, având rol în controlul înmulțirii celulelor canceroase. Mutațiile lor fac imposibilă această misiune.Posteaza un comentariu


captcha

Comentarii

Nu există comentarii pentru acest articol. Fii prima care comentează!


RSS Yahoo! Stiri   |   Termeni si conditii  |   Politica de confidentialitate  |   Contact  |   Redactia