Animale si plante

Cum să îngrijeşti corect o Yucca

19 ianuarie 2012 | Daniela Purcaru


Dacă vrei să readuci vara în casă, poţi cumpăra o Yucca şi te va înveseli cu aspectul ei exotic. Ţi-e teamă că e prea pretenţioasă? Află din cele ce urmează cum s-o îngrijeşti şi te vei convinge că nu deloc aşa cum bănuiai.

Te vrea zgârcită cu apa

Preferă o temperatură cuprinsă între 10 şi 12 grade, deci poţi s-o ţii pe verandă. N-o lăsa pe balcon şi n-o uda abundent, altfel riscă să putrezească în scurt timp. Iarna, îi ajunge o udare la fiecare 10-12 zile. După ce ajunge la o vârstă de zece ani, îmbătrâneşte şi este normal ca frunzele ei groase, alungite să îngălbenească. Dacă te aştepţi să înflorească, trebuie să ştii că dacă este ţinută în apartament, Yucca nu va înflori.

Ştiai că…

…Yucca poate ajunge la o înălţime de patru metri?

Planta cea plină de surprize

Pentru a preveni ruperea vârfului, ia un ghiveci din ceramică sau din lut şi câteva pietre pentru bază. Când creşte prea mult, las-o să se rupă singură şi apropie planta de fereastră pentru a nu se îndoi. Vei fi plăcut surprinsă să observe că nu atrage insectele şi că rezistă la paraziţi, cu excepţia coşenilei.

Cum se naşte o Yucca

Se înmulţeşte uşor prin butaşi. Este de ajuns să tai o rozetă de frunze şi s-o laşi în apă vreo patru săptămâni. Apoi, pentru conservarea umidităţii, ţine planta într-o pungă de plastic. Transplantarea se face primăvara, din doi în doi ani, iar pentru această operaţiune, foloseşte mraniţă, pentru îmbogăţirea solului, şi nisip combinat cu pământ de grădină.

Click de la femei… ca tine

Am o frumoasă yucca de un metru şi jumătate. La un moment dat s-a umplut de insecte albe, numite coşenile. Am încercat atunci o metodă de tratare la prima mână: un amestec diluat de apă cu săpun de vase pe care l-am pulverizat pe frunze. Incredibil, dar au dispărut toţi paraziţii aceia albi. La fel de bine ar fi fost să şterg cu alcool sanitar fiecare frunză în parte cu puţină vată.

Cornelia Iordache, Târgu JiuPosteaza un comentariu


captcha

Comentarii

Camelia - 17 martie 2013 17:45
Buna...as' vrea sa ai cumpar lu' mama. Mea o floare. Yucca de ziua ei. Va rog frumos sa imi spuneti cam cat costa o floare yucca...multumesc :)

RSS Yahoo! Stiri   |   Termeni si conditii  |   Politica de confidentialitate  |   Contact  |   Redactia