Afectiuni de la A la Z

Factori de risc pentru cancerul de col uterin

05 decembrie 2014 | Mădălina Hârjoi


Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul de col uterin este principala cauză de deces în rândul româncelor cu vârste între 15 și 44 de ani. Pentru a nu te îmbolnăvi, este bine să nu ignori semnele care te avertizează că te poți îmbolnăvi de cancer de col uterin.

Infecția cu HPV (Virusul Human Papilloma)

Există peste o sută de virusuri diferite grupate aici, care se răspândesc la contactul cu pielea și reprezintă piatra de temelie a cancerului de col uterin. Detectarea infecției cu HPV se face, de obicei, prin descoperirea verucelor în urma examinării cu testul Papanicolau.

Consumul alimentar

Femeile supraponderale care au un regim alimentar din care lipsesc fructele și legumele au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin.


Citește și:

Leguma care combate tumorile canceroase

Aditivul care te poate îmbolnăvi de cancer


Pilulele contraceptive

Hormonii de sex feminin care se găsesc în unele contraceptive orale pot favoriza apariția unor tipuri de cancer. De asemenea, riscul de cancer de col uterin crește cu cât o femeie ia contraceptive orale și se dublează după 5 ani de utilizare a acestora.

Genetica

Femeile care au în familie rude care au suferit de cancer au un risc de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această afecțiune.

Fumătoarele

Femeile care fumează se pot îmbolnăvi de cancer de col uterin. Specialiștii spun că tutunul deteriorează ADN-ul celulelor cervixului și favorizează dezvoltarea cancerului. Fumatul afectează de asemenea sistemul imunitar. Din acest motiv, organismul fumătoarelor nu poate să lupte împotriva infecțiilor cu HPV.

Prima sarcină la o vârstă fragedă

Femeile care au născut pentru prima dată mai devreme de 17 ani au de 2 ori mai multe șanse de a face cancer de col uterin mai târziu în viață, spre deosebire de cele care au așteptat să rămână gravide după 25 de ani.

Măsuri de prevenție

  • Realizarea testului Papanicolau – este cea mai bună metodă de depistare a cancerului de col uterin. Acesta trebuie făcut o dată pe an.
  • Vacninarea împotriva HPV-  unii medici susțin că vacinarea este esențială în prevenția virusului care favorizează apariția bolii.
  • Renunțarea la fumat – pentru că femeile care fumează sau care sunt expuse la fumul de țigară riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin, medicii recomandă renunțarea la acest viciu.


Posteaza un comentariu


captcha

Comentarii

Niko - 04 decembrie 2014 17:16
Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email [email protected]
Ioan - 04 decembrie 2014 17:32
Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email: [email protected]
Miha - 04 decembrie 2014 22:32
O sansa deosebita pentru cei care vor sa lucreze ca operatori online, part-time (3 ore pe zi) si la domiciliu. Castiguri de 300 de dolari lunar! Trebuiesc doar cunostinte minime de utilizare a calculatorului si conexiune la Internet..Oferta este foarte serioasa.Pentru detalii trimite info la adresa
[email protected]
Florin - 05 decembrie 2014 12:22
Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! Primele castiguri au fost acordate! Oferim imediat contract legal! Avem dovada castigurilor! NU e joc pyramidal si NU e MLM! Castigati garantat cel putin 300 de dolari, lunar lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va trimitem mai multe detalii, dupa ce trimiteti textul “ Info” la adresa de email: [email protected]

RSS Yahoo! Stiri   |   Termeni si conditii  |   Politica de confidentialitate  |   Contact  |   Redactia