Diete

Pericolele ascunse ale slăbirii rapide


23 noiembrie 2013 | Sorina Severin


Îți dorești să scazi cât mai repede în greutate și să revii la formele de care erai atât de mândră, iar din acest motiv ți-ai impus să respecți o dietă drastică.

Nu este cea mai bună idee, deoarece organismul va avea de suferit în urma privării de anumite substanțe nutritive. Iată care sunt riscurile la care te expui!

Oboseală accentuată

Organismul transformă vitaminele și mineralele din alimente în resurse de energie pe care le va utiliza pentru a funcționa corespunzător întreaga zi. În momentul în care îi vor lipsi substanțele nutritive necesare, el va lucra din ce în ce mai încet, economisind energia pentru funcțiile vitale. Astfel, te vei simți din ce în ce mai obosită, apatică, și oricât de mult vei dormi îți va fi în continuare somn.

Predispunere la fracturi

Calciul este una dintre principalele substanțe minerale de care are nevoie corpul tău zilnic. O dietă severă presupune, în general, o scădere a numărului de alimente bogate în această substanță. Totuși, organismul va încerca să suplimenteze lipsa lui prin absorbția de calciu din oase, care vor deveni din ce în ce mai fragile. Astfel te poți alege cu alte afecțiuni precum un  risc crescut de a suferi de artroză sau de fracturi, iar în timp e posibil să faci osteoporoză.

Pielea ta are de suferit

Fără aportul benefic al vitaminelor și mineralelor, țesuturile încep să se degradeze, iar pielea va avea vizibil de suferit. Într-o primă fază producția de colagen va fi afectată, iar din acest motiv ridurile vor fi mai accentuate și tenul își va pierde elasticitatea. Celulele se vor regenera mai greu, iar în lipsa colagenului, pierderea bruscă în greutate va favoriza apariția vergeturilor, o problemă inestetică de care fug toate femeile.

Dezechilibre hormonale

Tiroida are și ea de „pătimit“în cazul unei scăderi bruște de greutate. Dozajul hormonilor se destabilizează și pot apărea afecțiuni precum hipertiroidie, caracterizată prin  insomnie, anxietate, tremur la nivelul mâinilor, slăbiciune musculară sau hipotiroidie cu simptome precum ten palid, cădere a părului, piele uscată și crize de spasmofilie, precum și dereglări ale menstruației. În anumite cazuri, aceste dereglări au urmări pe termen lung și pot duce la infertilitate.

Compromiterea sistemului imunitar

O dietă săracă în proteine va determina, inevitabil, o scădere a capacității de apărare a organismului. În lipsa lor organismul nu va mai produce suficienți anticorpi și astfel vei fi expusă  la o serie de afecțiuni. Totodată, și puterea de concentrare va fi mai mică, și-ți va fi din ce în ce mai greu să duci la bună îndeplinire sarcinile zilnice.

Sfatul specialistului: Adriana Vlad, specialist nutriție și fitoterapie Clinica E-lite-Nutriția, Deva

Dacă vrei să slăbești, este foarte important să te înarmezi cu răbdare, adică să pierzi 1-2 kg/lună, întrucât aceasta este greutatea ideală. În primul rând, dacă pierzi mai mult de 3 kg într-o lună organismul poate suferi de anumite carențe de minerale, se devitalizează, se poate instala anemia. Astfel procesul de scădere în greutate devine traumatizant pentru organe, piele, ten și mușchi, care vor arăta inestetic dacă slăbirea este bruscă. Recomandabil ar fi să adoptăm un stil de viață sănătos pe care să-l păstram pe tot parcursul vieții și atunci vom slăbi armonios, sigur și fără efecte nedorite.Posteaza un comentariu


captcha

Comentarii

Oana - 25 noiembrie 2013 09:29
Totul la preturi foarte mici !!!!!!
Http:///Parfumuri/ieftinedetot |Ro | | Daca vrei parfumuri de marca la preturi imbatabile de mici.
Produse de curatenie la preturi foarte mici acum le gasesti numai pe Http:///produsedecuratenie/ieftinedetot |Ro | |

RSS Yahoo! Stiri   |   Termeni si conditii  |   Politica de confidentialitate  |   Contact  |   Redactia