Remedii naturiste

Remedii cu urzici


19 martie 2017 | Florentina Ionescu


În doar câteva săptămâni, vei găsi pe tarabe, în mai toate pieţele, cantităţi enorme de urzici, numai bune de gătit în combinaţii delicioase, cu usturoi şi mămăligă. Pe lângă gustul bun, micuţele frunze înţepătoare au numeroase beneficii pentru sănătate.

Când mă gândesc la urzici, îmi amintesc de un truc clasic şi infailibil pe care îl folosea bunica mea, pentru a întări bobocii de raţă, ieşiţi din găoace de doar câteva zile. Fierbea în apă o cantitate mare de urzici, de preferabil vii (adică din cele care înţepau), culese cu multă migală şi numeroase pişcături. După ce se răceau, amesteca într-un castron o mână de frunze fierte cu un pumn de mălai. Pe atunci nu înţelegeam exact de ce le oferea răţuştelor acest ospăţ, de câteva ori pe zi, şi cum de reuşeau aceste plante să ajute firavele păsări să crească mari şi frumoase. Cercetările vin să confirme minunatele proprietăți nutritive și medicinale ale urzicilor.

Urzică vie și urzică moartă

În terapiile naturiste se folosesc două tipuri de urzici: urzica vie (Urtica dioica - foto sus), cu frunze acoperite cu perișori urticanți, a căror atingere provoacă bășicarea pielii și mâncărimi, și urzica moartă albă (Lamium album), ale cărei frunze nu irită pielea. Urzica vie are uz culinar, medicinal și cosmetic, având rol diuretic, antiseptic, hemostatic (oprește sângerarea). Combate reumatismul și anemia, reglează tensiunea arterială și glicemia, are efect laxativ. Urzica moartă albă acționează ca expectorant, vasoconstrictor, astringent, decongestiv. În cure internă și externă, e recomandată în caz de leucoree și dismenoree, tulburări nervoase la menopauză, diaree.

Alungă anemia

Fitoterapeuţii recomandă urzicile vii datorită aportului mare de vitamine, de aminoacizi şi de proteine, și pentru că dau rezultate în tratamentul anemiei. De asemenea, sunt utile şi pentru a combate stările de oboseală, în caz de astenie, depresie, anxietate şi insomnie. Poţi consuma urzicile, mai ales dacă frunzele sunt tinere şi fragede, în diverse preparate culinare. Încearcă şi o infuzie de urzici vii dacă vrei să îţi fortifici organismul şi să alungi anemia: pui o linguriţă de plantă la o cană (250 ml) de apă clocotită şi bei 2-3 căni pe zi.

De ajutor în candidoza vaginală

Urzica moartă albă conţine taninuri, uleiuri esenţiale, vitaminele C şi K, carotenoizi şi săruri minerale. În medicina naturistă, este recomandată în caz de candidoze vaginale: frunze de urzică moartă albă se combină cu frunze de mur, de nuc şi conuri de hamei (în părţi egale). Prepari o infuzie astfel: 3 linguri de plantă la un litru de apă clocotită. Cu această compoziţie, faci spălături vaginale sau băi de şezut.

Te ajută să expectorezi

Florile de urzică moartă albă se recomandă îndeosebi pentru proprietăţile lor expectorante, emoliente şi astringente. Dacă vrei un remediu pentru tuse productivă, alege infuzia de urzică moartă albă, care se prepară din 1-2 linguriţe de flori la o cană de apă fierbinte. Este recomandat să bei 1-2 căni pe zi, până când simptomele dispar.

Te scapă de infecţiile urinare

Alături de consumul de merişoare şi un aport regulat de vitamina C, dacă vei bea ceai preparat din urzici vii, vei trata mai ușor infecţiile urinare. Bacteriile care provoacă infecţia vor fi eliminate mai uşor prin urină. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită.

Remediu vechi pentru reumatism

Fitoterapeuţii recomandă urzicile vii îndeosebi în caz de reumatism. Datorită efectului remineralizant, planta acţionează benefic la nivelul cartilajelor. În uz extern, urzicile vii sunt indicate şi în artrită, sciatică şi nevralgii, cât şi în afecţiunile înrudite cu reumatismul. Zona care este afectată de reumatism este frecată cu frunze proaspete de urzică. Astfel, porţiunea este irigată mai bine cu sânge, ceea ce duce la eliminarea toxinelor din organism. Acidul formic din perișorii care acoperă frunzele intră în acţiune, având un efect benefic asupra încheieturilor.

Ştiai că...

...în multe culturi se crede că urzicile au puteri magice? Oamenii pun câteva frunze în buzunare, pentru a fi feriţi de fulgere. Alţii pun frunze uscate în pantofi, astfel încât necuratul să nu poată să îi conducă în locuri pline de vicii.Posteaza un comentariu


captcha

Comentarii

Mihaela - 19 martie 2017 16:44
Castigi part time. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre:[email protected]

RSS Yahoo! Stiri   |   Termeni si conditii  |   Politica de confidentialitate  |   Contact  |   Redactia