Afectiuni de la A la Z

Semne care anunță cancerul ovarian


05 noiembrie 2014 | Mădălina Hârjoi


Cancerul ovarian este una dintre cele mai grave afecțiuni de care suferă femeile din întreaga lume. Cu cât acesta este descoperit mai repede, cu atât cresc șansele de vindecare.

Aproximativ 250.000 de femei de pe mapamond se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Doar 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian supraviețuiesc cinci ani de la diagnosticul inițial. Riscul de a dezvolta boala crește odată cu înaintarea în vârstă.

Simptome și semne

De obicei, nu există semne timpurii ale bolii. Cancerul ovarian a fost numit de specialiști „ucigașul tăcut“, întrucât femeile, fie nu sunt conștiente că s-au îmbolnăvit, fie nu au simptome care să diagnosticheze cu exactitate afecțiunea, până când boala este într-un stadiu avansat.

Specialiștii au identificat, în schimb, numeroase semne, care pot anunța un eventual cancer ovarian. Printre acestea se numără:

- indigestia, constipația sau senzația de sațietate după o masă ușoară, balonarea și disconfort abdominal;
- presiune pelvină sau urinări frecvente;
- greață sau vărsături;
- dureri abdominale;
- pierderea poftei de mâncare;
- oboseală;
- scădere în greutate inexplicabilă sau creștere în greutate;
- durere în timpul actului sexual;
- sângerări vaginale la femeile care sunt în post-menopauză.


Citește și:

Descoperă leguma care luptă împotriva cancerului!

Cei mai puternici inamici ai cancerului ovarian


Cauze

Cauzele reale ale apariției cancerului ovarian rămân necunoscute, dar sunt câțiva factori care măresc riscurile dezvoltării bolii. Sunt câteva grupuri de femei care au mari șanse de a se îmbolnăvi. Printre acestea se numără:

- femeile care nu au fost niciodată însărcinate sau care nu au avut copii;
- femeile albe, în special cele din Europa de Nord;
- femeile care au peste 50 de ani. Jumătate dintre cazurile diagnosticate sunt femei de peste 65 de ani.
- femeile care au un istoric familial de cancer mamar, ovarian, endometrial (uter), de prostată sau de colon;
- cele care au avut cancer la sân;
- femeile cu mutație genetică BRCA1 sau BRCA2. (Nu toate femeile cu aceste mutații pot dezvolta cancer ovarian).

Diagnostic

Până în prezent, nu există teste care să arate dacă o femeie are un cancer ovarian în stadiu incipient. Unele proceduri de diagnosticare includ o examinare aprofundată a zonei pelviane cu ajutorul ecografiei.Posteaza un comentariu


captcha

Comentarii

Dan - 05 noiembrie 2014 10:14
PENTRU O FEMEIE, CONSULTATIA GINECOLOGICA ESTE UN FAPT JENANT....MAJORITATEA NU MERG LA CONSULTATIE DIN CAUZA ACESTUI FAPT, CONSECINTA NEFASTA FIIND NEDESCOPERIREA IN TIMP UTIL AL UNOR AFECTIUNI LETALE CU AR FI CANCERUL OVARIAN SAU CEL DE COL UTERIN....DOMNILOR GINECOLOGI, DACA VA PASA CIT DE CIT DE PACIENTELE DUMNEAVOASTRA, ATUNCI INVITATI IN CABINET, LA CONSULTATIE SI PE PARTENERII LOR....PACIENTELE VOR VENI LA CONSULTATIE IN NUMAR COVIRSITOR SI VOR FI MULT MAI RELAXATE....SOTIA MEA SE SIMTE CONFORTABIL LA GINECOLOG DOAR IN PREZENTA MEA....DACA NU AS FI INTRAT CU EA IN CABINET(IMPOTRIVA VOINTEI MEDICULUI), NU AR FI FACUT BABES-PAPANICOLAU....TRAIM INTR-O TARA A SECOLULUI 21....DOMNILOR GINECOLOGI, COMPORTATIVA CA ATARE....

RSS Yahoo! Stiri   |   Termeni si conditii  |   Politica de confidentialitate  |   Contact  |   Redactia