Se furişează în viaţa ta atunci când te aştepţi mai puţin,ca rezultat al tensiunilor de la locul de muncă şi al problemelor de sănătate sau al celor apărute în familie. Este vorba despre stres,însoţitorul tău nedorit,care pătrunde chiar şi în dormitor.

De ce? Una dintre explicaţii pare destul de simplă:creierul tău nu poate face două operaţiuni în acelaşi timp. De exemplu,dacă nu-ţi poţi lua gândul de la lucrurile care te frământă zi de zi,n-ai cum să te relaxezi într-atât încât să faci dragoste. Iată de ce ai nevoie de puţin antrenament,ca să reuşeşti să ţii grijile departe de viaţa de cuplu.

1. Vorbeşte deschis

Cel mai bun mod de a scăpa de tensiuni este să vorbeşti despre ele,pentru a te descărca. Discută cu partenerul tău sau cu o prietenă şi-ţi vei simţi sufletul mai uşor,vei fi mai calmă şi mai pregătită să-ţi ocupi mintea cu gânduri mai bune.

Şi ca să intri în starea potrivită pentru a face dragoste,tot vorbele îţi vin în ajutor. Începe prin a-ţi aminti că drumul către o partidă de sex minunată începe prin a-i spune şi a-i arăta partenerului tău ce-ţi place şi ce nu. Ai grijă însă să nu înţeleagă că-i reproşezi ceva sub o formă mascată.

Cum procedezi

-Vorbeşte despre situaţie,nu despre persoane. Nu spune niciodată „Nu-mi place când tu…”,ci mai degrabă „Mi-ar plăcea ca tu să…”

-Foloseşte cuvinte pozitive:„Am putea să încercăm asta…” Nu „Uite unde greşeşti!”

-Vorbeşte despre fanteziile tale. Asta chiar te-ar putea repune în formă!

-Propune-i să faceţi dragoste în altă cameră decât în dormitor. Va fi mai puţină presiune dacă spontaneitatea deţine rolul principal.

-Completează-ţi vorbele cu gesturi tandre,îmbrăţişează-ţi şi sărută-ţi partenerul. Cuvintele acoperă doar 10% din comunicare. Limbajul trupului şi tonul vocii fac restul.

-Priveşte-ţi partenerul drept în ochi în timp ce faceţi dragoste.

2. Înteţeşte dorinţa

Când treci printr-o perioadă solicitantă,stresul îţi stimulează secreţia unui hormon care te ajută să te adaptezi (cortizol). Tocmai acest lucru face să se ducă „pe apa sâmbetei” dorinţa. De aceea,odată ajunsă acasă de la serviciu,n-ar fi rău să pui în aplicare un „tratament” special pentru a te simţi din nou atrăgătoare şi a avea încredere în tine.

Cum procedezi

-Foloseşte masajul ca să-ţi stimulezi trupul şi mintea.

-Roagă-ţi partenerul să-ţi facă un masaj cu uleiuri aromatice.

3.Răsfaţă-l când este stresat

Stresul îţi „strică ploile” nu numai când pune stăpânire pe tine. Şi partenerul tău se poate simţi sfârşit din cauza stresului de zi cu zi. Încurajează-l să-ţi vorbească despre îngrijorările lui. În plus,ai putea găsi alte mijloace de a-l răsfăţa.

Cu dragostea sub lupă

Decepţiile ne afectează sănătatea

Specialiştii americani au încercat să afle ce se întâmplă în organism când suferim din cauza unei decepţii în dragoste. „Dacă despărţirea a lăsat o traumă emoţională,se poate pune problema declanşării unor afecţiuni cardiace”,spune unul dintre cercetători. După scanarea creierului mai multor persoane cu depresii,s-a constatat că organismul lor secretă o serie de substanţe care slăbesc imunitatea.

Joi,cea mai bună zi pentru amor

Oricât de amuzant ar suna,cercetătorii sunt de părere că ziua cea mai bună zi pentru a face sex este joi. Motivul? În această zi a săptămânii,organismul atinge nivelul maximum de hormoni sexuali. Mai mult,bărbaţii preferă să facă amor dimineaţa,deoarece nivelul de testosteron este crescut,iar erecţia este mai puternică. Pe de altă parte,o partidă de sex la sfârşitul zilei are efect calmant şi te ajută să te eliberezi de stres.