5 afecţiuni care te pot îmbolnăvi de depresie

1 65736 original jpg jpeg

În timp ce oamenii asociază, de obicei, singurătatea cu depresia, este important să ştii că depresia este o stare clinică, care nu se caracterizează doar prin nişte simptome de obscuritate şi deznădejdii.

Este o condiţie mentală care are nevoie de ajutor de specialitate pentru a fi abordată şi tratată.  Uneori,depresia se poate instala ca urmare a unor condiţii de sănătate,care pot afecta în vreun fel sau altul sănătatea mentală. Iată câteva dintre ele!

Bolile de inimă

Mai multe studii au ajuns la concluzia că incidenţa atacului de cord sau a altor probleme cardiace poate fi o cauză majoră a depresiei. Cercetătorii spun că aproximativ 70% dintre  pacienţii care au suferit un atac de cord s-au îmbolnăvit şi de depresie,chiar şi după un an de la atacul de cord.  De fapt,efectul depresiei este atât de grav,în astfel de cazuri,deoarece interferează cu capacitatea funcţională a unui pacient,cum ar fi întoarcerea la activităţile plăcute înainte de atacul de cord. Fără un tratament adecvat şi asistenţă medicală,depresia poate să persiste în rândul pacienţilor care se recuperează după un atac de cord.

Citeşte şi:

Remedii naturiste contra depresiei

Arme eficiente contra depresiei

Boala Parkinson

Specialiştii au observat că aproximativ 30-40 % dintre pacienţii care au Parkinson suferă,de asemenea,de simptome severe ale depresiei,în ultimele etape ale afecţiunii. Depresia este mai frecventă la pacienţii care suferă de instabilitate în timpul mersului,decât la pacienţii care suferă de tremurături ale membrelor.

Scleroza multiplă

Depresia este frecventă şi la pacienţii care suferă de o afecţiune debilitantă,cum este scleroza multiplă. Depresie prelungită la pacienţii care suferă de scleroză multiplă poate duce la tendinţe de sinucidere. Vestea bună este că aceasta poate fi tratată dacă este depistată la timp.

Accident vascular cerebral

Se estimează că mai mult de o treime dintre pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral s-au îmbolnăvit şi de depresie,exprimând simptome precum furie,frustrare,frică şi disperare. Potrivit Institutului Naţional de Tulburări neurologice şi accident vascular cerebral,depresia post-accident vascular cerebral este caracterizată de un sentiment de disperare care poate încetini recuperarea pacientului.

Diabet

Persoanele care suferă de diabet zaharat – de tip 1 sau tip 2 – se pot îmbolnăvi de depresie la un moment dat în viaţa lor. Acest lucru se datorează faptului că presiunea mare de gestionare şi de trai cu această afecţiune cronică apasă şi asupra sănătăţii mentale. De fapt,diabetul zaharat poate agrava uneori alte probleme de sănătate care pot duce la depresie. Dar vestea bună este că depresia şi diabetul pot fi tratate simultan. Depresia prelungită,nu numai că agravează diabetul zaharat,dar poate duce şi la alte complicaţii de sănătate.