Despre bebeluşi. 7 lucruri uimitoare pe care sigur nu le ştiai

despre bebeluşi jpeg

Oricât de protectoare ar fi mamele, natura le-a depăşit cu mult şi a pregătit omul din stadiul de nou-născut pentru a face faţă vieţii extrauterine. Iată câteva lucruri interesante despre bebeluşi.

1. Informaţii despre bebeluşi - Strănutul şi sughiţul nu sunt semne de alarmă

Dacă nu apar secreţii nazale,tuse sau alte simptome de răceală,strănutul frecvent la bebeluşi nu trebuie să sperie şi să fie automat indicii că îi este frig. În acest fel el încearcă să elimine particulele străine care-i pătrund în năsuc.

Sughiţul poate fi şi el un semn de boală,a refluxului gastroesofagian de pildă,dar în mod normal apare ca urmare a excitării unui nerv care contractează diafragmul,muşchiul care separă toracele de abdomen,cu rol în respiraţie. De altfel,bebeluşii sughiţă chiar şi în perioada intrauterină.

2. Info despre bebeluşi

Nou-născuţii îşi recunosc mama după mirosul şi vocea ei şi se pot mişca pe pieptul ei pentru a se hrăni după naştere.

3. Le bate inima mai repede

Pentru că este mic,bebeluşului îi bate inima mai repede decât a unui adult,care are în mod obişnuit un puls de 70-80 de bătăi pe minut. Prin accelerarea bătăilor inimii,toate mamiferele mici reuşesc să-şi menţintă lichidele din organism între limitele valorilor normale.

Inimile nou-născuţilor de 1-2 zile pulsează de circa 123-159 de ori pe minut. Pulsul normal scade pe măsură ce bebeluşul creşte. Astfel,pe la un an rata pulsului ajunge la circa 115 bătăi pe minut,iar pe la 3-4 ani,între 73 şi 137 de bătăi pe minut. Mai mult,spre deosebire de adulţi,care au o rată a respiraţiei între 12 şi 20 pe minut,la bebeluşi aceasta este situată între 40 şi 60 pe minut.

4. Ştiai despre bebeluşi că nu trebuie tunşi pentru îndesirea părului?

În jurul vârstei de un an,firele de păr devin mai închise la culoare şi-şi schimbă textura în mod natural. De aceea nu este nevoie să fie tuns copilul mic odată ce a împlinit această vârstă.

5. Au ochii albaştri la naştere

Culoarea ochilor provine de la particulele de culoare ale irisului. Melanina,pigmentul închis la culoare al irisului care ar trebui să-i dea culoarea,nu este încă bine dezvoltat,de aici culoarea albastră a ochilor pe care o au bebeluşii la naştere. Pe la vârsta de 6 luni sau cel târziu la un an,pigmentul este activat şi ochii îşi schimbă culoarea,în funcţie de moştenirea genetică.

6. Ştiai despre bebeluşi că…

îşi dublează greutatea după primele 5 luni?

7. Numără mai multe oase decât adulţii

Dacă presupui că un adult are mai multe oase decât un pui de om,abia născut te înşeli. Un bebeluş are 270 de oase,spre deosebire de mama lui,care are 206. Explicaţia constă în faptul că,pe măsură ce avansează în vârstă,la copil unele oase se unesc. Este vorba despre cele din regiunea scalpului şi de la nivelul coloanei vertebrale,care nu fuzionează în perioada intrauterină pentru a-i conferi copilului flexibilitate în timpul naşterii.