8 boli diagnosticate greşit

1 78502 original jpg jpeg

Când indigestia dureroasă sau alte probleme de sănătate nu te lasă în pace cu zilele sau chiar cu lunile, e clar că te duci la doctor, sperând că acesta îţi va da răspunsurile de care ai nevoie. Totuşi, ce faci atunci când medicul tău nu e în stare să-ţi dea un răspuns corect?

Nu te mira! De mult mai multe ori decât crezi tu medicii nu pot să pună un diagnostic corect şi aşa te trezeşti că înghiţi medicamente aiurea, pentru o boală pe care n-o ai. Îţi prezentăm 8 boli pe care, adesea, medicii le diagnostichează scărpinându-se în cap, neştiind de unde să te ia.

Fibromialgia

Durerile muşchilor şi ale oaselor, schimbările dese ale stării de spirit şi amnezia, oboseala cauzate de fibromialgie îi lasă de cele mai multe ori, perplecşi pe medici. Mai ales că „fibromialgie“ e un termen destul de generos, care poate cuprinde o grămadă de simptome diferite. Un studiu condus la Universitatea Yale a scos în evidenţă faptul că un medic e mai degrabă tentat să pună diagnostice din zona lui de specializare. Cu alte cuvinte, un gastroenterolog va pune mai curând un diagnostic de Boală a Colonului Iritabil iar un reumatolog se va gândi mai degrabă la un diagnostic din zona lui de pregătire. Asta explică, în primul rând, statisticile cumva înfiorătoare, care dau publicităţii cifre exorbitante de oameni diagnosticaţi cu aceeaşi boală şi care, de fapt n-au nimic.

Scleroză Multiplă

E o altă boală imună, al cărei diagnostic se pune cu destul de multă uşurinţă. Această boală cumplită, în care corpul îşi atacă propriile celule nervoase, provocând leziuni cerebrale şi mesaje amestecate între creier şi corp (ţiuit în urechi, amorţeală sau slăbiciune musculară) poate fi determinată cu exactitate doar de scanări imagistice şi de puncţii lombare – ambele, examene foarte costisitoare şi intense.

Sindromul Colonului Iritabil

În mod cu totul şi cu totul frustrant, medicii pun acest diagnostic prin eliminarea tuturor celorlalte potenţiale boli de care ar putea suferi pacientul. Asta se întâmplă în condiţiile în care acesta (pacientul) se confruntă cu simptome serioase, care adesea îl handicapează social (crampe abdominale, diaree severă, gaze, constipaţie). O evaluare pentru Sindromul Colonului Iritabil are loc, de cele mai multe ori, la şase luni după ce pacientul se prezintă la medic.

Boala Inflamatorie a Intestinului

Această boală e confundată fie cu Colita Ulcerativă, fie prin Boala Crohn. Potrivit medicilor din Programul pentru medicina Investigativă a Universităţii Yale, aceste simptome (durere abdominală, diaree, constipaţie, inflamaţie, scădere în greutate şi malnutriţie) simulează, de obicei, infecţii virale, ceea ce-i determină pe medici să facă teste pentru eliminarea unor potenţiale diagnostice, înainte să exploreze pentru Boala Inflamatorie a Intestinului.

Boala Lyme

Dacă nu ai o eczemă roşie sau dacă nu vezi o căpuşă, simptomele bolii Lyme seamănă foarte bine cu cele ale sclerozei multiple - ţiuit în urechi, amorţeală, slăbiciune a membrelor, migrene. De obicei, medicii vor încerca să elimine alte potenţiale diagnostice înainte să se gândească la boala Lyme.

Celiachia

Este o boală inflamatoare care este, de fapt, răspunsul sistemului imunitar la gluten. Ca rezultat, boala celiacă face ravagii în intestinul subţire, ori de câte ori sunt consumate produse cu gluten (secară, grâu, orz, ovăz) – diaree extremă, scădere bruscă în greutate, dureri articulare, dureri de cap, mâncărimi. Deşi un simplu test de sânge poate să identifice boala, diagnosticarea acestei boli poate să ia chiar şi 10 ani.

Lupusul

E o boală inflamatorie dureroasă, caracterizată prin apariţia unor eczeme pe piele, în formă specifică, de fluturaşi, care apar pe nas sau pe obraji, dar care se văd numai la 40 la sută dintre pacienţi. Asta îi lasă pe medici să se confrunte cu o varietate de simptome comune (dureri articulare, probleme dermatologice şi neurologice) până când se fac teste de sânge şi urină.

Artrita reumatoidă

Asemănătoare cu fibromialgia este artrita reumatoidă. E, la fel, o boală autoimună, care se manifestă pribn amorţeală, dureri şio inflamaţii asemănătoare cu cele altor boli. De aceea este necvas anamneza tuturor bolilor pacientului, pentru un diagntisoc cât mai apropiat de cel adevărat.



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg