8 măsuri de prevenire a insolaţiei

1 74490 original jpg jpeg

Insolaţia este o afecţiune severă care se manifestă prin incapacitatea organismului de a-şi mai regla temperatura, fiind supraîncălzit. Există câteva măsuri de prevenire a insolaţiei simple, pe care trebuie sa le urmezi pentru a preveni apariţia acestei probleme de sănătate.

Întâlnită frecvent la persoanele care trăiesc în medii cutemperaturiridicate,insolaţia apare ca urmare a combinaţiei hidratare şi efort intens în bătaia soarelui.

Alţi factori care o pot declanşa sunt consumul de alcool,hainele groase,activitatea fizică intensă,disfuncţii ale glandelor sudoripare şi bolile cardiace.

Simptomele care însoţesc afecţiunea

Principalul semn de insolaţie este creşterea bruscă a temperaturii corpului. Alte simptome sunt oboseala,durerea de cap,ameţeala,reducerea nivelului de transpiraţie,crampele musculare,slăbiciunea,creşterea pulsului cardiac,senzaţia de greaţă şi de vomă,pielea înroşită,dificultatea în a respira,starea de confuzie şi chiar pierderea cunoştinţei.

Oricine poate suferi din pricina insolaţiei,dar anumite categorii de persoane sunt predispuse să facă această afecţiune.

Cei trecuţi de vârsta de 65 de ani sunt mai expuşi riscului să sufere de insolaţie,de asemenea persoanele care călătoresc în zone cu temperaturi ridicate şi umede pentru prima dată.

Atenţie! Insolaţia poate fi fatală,dacă nu este tratată imediat!

Iată câteva măsuri de prevenire a insolaţiei:

 

1.     Pentru a preveni insolatia trebuie sa eviti soareleîn perioada cea mai caldă a zilei,între 10 dimineaţa şi ora 16. Dacă este foarte cald şi în afara acestui interval de timp,evită expunerea directă cu soarele.

2.      Evistă activitatea fizică intensă pe căldură! Exerciţiile fizice sunt benefice pentru organism,dar efortul susţinut la temperaturi ridicate pot duce la extenuare şi insolaţie. Încearcă să-ţi faci programul zilnic de mişcare în afara intervalului critic de căldură,spre exemplu dimineaţa sau seara.

3.      Parchează-ţi maşina într-un loc ferit de soare,pe cât posibil. Când parcăm maşina în soare,temperatura dinăuntru creşte,iar nivelul de oxigen devine periculos de scăzut. Acest lucru poate duce la insolaţie şi chiar la deces.

4.      Ca să previi căldura extenuantă,poţi încerca remedii făcute în casă,care reglează temperatura corpului şi o menţin la parametri optimi mai mult timp. Fă o băutură răcoritoare din pulpă de mango,puţin zahăr,un praf de sare şi puţine seminţe de chimen prăjite. Această băutură este delicioasă şi te ajută să previi insolaţia.

5.     Pentru a preveni insolatia trebuie sa te imbraci potrivit cu temperatura de afară. În timpul verii,trebuie să te îmbraci inteligent. Ţesăturile deschise la culoare permit corpului să respire şi îi menţin temperatura constantă. Preferă materialele din bumbac şi in.

6.   Hidratează-te suficient daca vrei sa previi insolatia! Consumă cel puţin 2 litri de apă în zilele caniculare,pentru a preveni insolaţia. Când gradele de afară cresc,temperatura corpului continuă să crească şi ea,iar nivelul de apă din organism scade.

7.     Mănâncă sănătos şi introdu în meniu multe fructe şi legume. În timpul verii trebuie să ai grijă de alimentaţia ta. Iaurturile răcoresc şi se digeră rapid,fructele şi legumele sunt bogate în vitamina C. Stai deoparte de alimentele condimentate şi prăjite.

8.     Pentru a prevenii insolatia trebuie sa folosesti creme cu protecţie solară,pentru a feri pielea de efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete. Chiar şi în zilele ploioase trebuie să aplici pe piele cremă cu portecţie UV,dacă te ştii cu pielea sensibilă.