A fi sau a nu fi: monstrul din Loch Ness

1 84183 original jpg jpeg

Nessie, aşa cum a fost botezat de localnici, a stârnit o serie de controverse datorate apariţiilor sale misterioase şi lipsei dovezilor care să ateste existenţa lui. Este un monstru cu personalitate, care apare din când în când, doar cât să agite apele, apoi se face nevăzut.

Despre renumitul monstru ştim că a fost descoperit în lacul Loch Ness, din Scoţia. Nu există o familie sau o specie din care face parte, ceea ce îl face unic. Există, însă, o descriere care atestă asemnănarea cu o reptilă acvatică, numită pleziozaurul, din era mezozoică, care avea gâtul lung, trunchiul gros şi numeroase vertebre cervicale, cu membrele puternic dezvoltate. Unii speculează chiar că Nessie ar fi singurul supravieţuitor al acestei specii demult dispărute.

Un lac învăluit în mister

Cu o adâncime ce ajunge până la 250 de metri, lacul Loch Ness are în vecinătate castelul Urquhart şi este învăluit de cele mai multe ori într-o ceaţă groasă, care îi sporeşte misterul. Legenda începe din anul 565, când stareţul irlandez Saint Colomba a văzut o creatură stranie în această apă. Conform mitului, Colomba a reuşit să oprească monstrul să atace un înotător, punându-şi mâinile cruce şi poruncind vietăţii să nu se atingă de om.

Zvonul a ajuns în presă

Subiectul ajunge pe buzele tuturor, iar în anul 1933, se vorbeşte chiar şi în ziare despre existenţa acestui animal, unde este relatată mărturia fascinantă a unui cuplu, care a asistat la un eveniment straniu: apa a început să fiarbă din senin, iar din mrejele ei a ieşit un animal înspăimântător, fără asemnănare. Avea un cap mic, gâtul lung şi un corp cu o lungime de aproximativ 9 metri. Din acel moment, lacul devine tot mai populat, locuitorii din împrejurimi, şi nu numai, dorind să vadă cu ochii lor creatura necunoscută. Astfel, mărturiile reporterilor, dar şi a celor prezenţi din pură curiozitate, creşteau cu fiecare clipă.

Dovezi fără credibilitate

Nessie devine unul dintre cele mai cunoscute şi controversate creaturi. Acesta a fost intens studiat de criptozoologie, o ştiinţă care se ocupă cu descoperirea speciilor de animale dispărute sau a căror existenţă nu a fost clar dovedită. Deşi există puţine dovezi care să ateste existenţa acestui animal, oamenii de ştiinţă au avut o bază pe care să îşi dezvolte teoriile: câteva fotografii şi înregistrări. Însă, cercetătorii aveau nevoie să descopere dovezi palpabile, cum ar fi urmele de schelete.

Fotografii controversate

La sfârşitul anului 1933 apare prima fotografie care atestă existenţa acestui animal învăluit în mister. Fotografia făcută de Hugh Gray face ocolul lumii şi îi aduce acestuia un renume internaţional. Oamenii de ştiinţă rămân, însă, sceptici în faţa dovezii,spunând că Gray a pozat, de fapt, propriul câine prinzând un băţ în apă sau o vidră. Urmează o nouă imagine publicată în Daily Mail, în anul 1934, care surprindea gâtul monstrului, ieşind din apă. Mai târziu, este dezbătută şi apariţia unui film cu fiara, însă acesta este pierdut.

Apariţii neaşteptate

După o perioadă în care nu şi-a mai făcut apariţia, monstrul din Loch Ness uimeşte prin prezenţa lui, de mai multe ori, în anul 2006. Acest lucru se datorează şi faptului că tehnologia a avansat şi în jurul lacului au fost amplasate, de-a lungul timpului, mai multe camere de supraveghere. Altfel au apărut mai mulţi martori care susţineau că au văzut aceeaşi scenă: la suprafaţa apei se deplasau două forme, care păreau a fi două animale marine. Lungimea corpului ar fi fost de aproximativ 10 metri.

O viaţă dedicată dezlegării enigmei

Printre cei care s-au lăsat prinşi în mrejele acestui mit este şi scoţianul Steve Feltham, care şi-a dedicat jumătate din viaţă încercând să descopere adevărul. Acesta şi-a lăsat familia, slujba şi casa din Anglia şi s-a mutat în Scoţia pentru a se dedica zilnic cercetărilor. A intrat chiar şi în Cartea Recordurilor, fiind persoana care a petrecut cel mai mult timp căutând-o pe Nessie – 25 de ani. Descoperea lui este cel puţin dezamăgitoare, mai ales pentru el, pentru că, cea mai pertinentă explicaţie a lui este aceea a existenţei unei specii de peşte de talie mare, lipsită de solzi. Mai exact, un somn lung de vreo 4 metri.

Ştiai că…

… Monstrul din Loch Ness este una dintre cele mai profitabile legende? Turiştii vin cu miile pe malul lacului Ness, tot sperând s-o vadă pe Nessie, care astfel a contribuit, de la începutul anilor 2000 încoace, aproape 80 de milioane de dolari la economia Scoţiei.