Uleiul esenţial de cimbru conţine între 20-54% timol,un antiseptic puternic,care face parte din clasa de compuşi cunoscuţi sub numele de biocide. Acestea pot distruge celulele canceroase. Când uleiul de cimbru este utilizat alături de alte produse biocide,precum carvacrolul,care se găseşte în uleiul de oregano,acesta îşi măreşe capacitatea antimicrobiană.

Ţine la distanţă cancerul pulmonar

Oamenii de ştiinţă au descoperit că uleiul de cimbru distruge până la 97% din celulele cancerului pulmonar. Oamenii de ştiinţă spun că uleiul de cimbru amestecat cu cel de măsline măreşte capacitatea Hidroxitirozolului,cel mai puternic compus anticancer care se găseşte în uleiul de măsline.

Ideal în tratamentul cancerului de sân

Uleiul esenţial de cimbru a fost utilizat în medicina ayurvedică şi medicina tradiţională,datorită proprietăţilor antioxidante,antibacteriene şi antifungice. Cercetătorii de la Universitatea Celal Bayar din Turcia au realziat un studiu pentru a afla ce efect are uleiul de cimbru sălbatic asupra celulelor cancerului la sân. Aceştia au analizat celulele moarte şi modificările epigenetice care au avut loc în celulele canceroase. Epigenetica este procesul prin care anumite gene din ADN sunt activate sau dezactivate în funcţie de experienţă. Cercetătorii au declarat în revista „Nutriţie şi cancer“ că uleiul de cimbru sălbatic distruge celulele cancerului de sân. Mai mult decât atât,aceştia au ajuns la concluzia că uleiul de cimbru sălbatic poate fi un candidat promiţător în dezvoltarea de noi medicamente terapeutice pentru tratamentul cancerului la sân.