Adevărul despre efectele nocive ale lacului de unghii

1 76590 original jpg jpeg

Lacul de unghii te poate ajuta să ai o manichiură frumoasă, dar, în acelaşi timp, folosirea lui pe o perioadă îndelungată de timp poate provoca ruperea şi îngălbenirea unghiilor. În plus, poate avea efecte nocive asupra sănătăţii din cauza unor ingrediente pe care le conţine. Află care sunt acestea pentru a le putea evita!

Specificaţiile de pe etichetă

Chiar dacă este în culoarea ta preferată lacul de unghii, acesta poate fi toxic dacă conţine unul dintre aceste ingrediente: toluen, formaldehidă şi dibutil ftalat. Citeşte eticheta şi ai grijă să nu conţină niciunul dintre aceste ingrediente dacă vrei să eviţi să îţi pui sănătatea în pericol.Toluenul este un solvent care dă unghiei un aspect neted şi ajută culoarea să reziste mai mult timp. Însă din păcate poate afecta sistemul nervos şi poate cauza tulburări de reproducere. Poate provoca dureri de cap, stări de leşin şi ameţeală.

Formaldehida este un gaz incolor care măreşte perioada de valabilitate a lacului de unghii. Dacă suferi de alergii, contactul cu această substanţă poate duce la dermatite şi poate provoca răni la nivelul pielii dacă intră în contact cu aceasta. În cazurile grave poate afecta ritmul cardiac, provocând convulsii.

Dibutil ftalatul este folosit ca parfum, însă este un compus care poate fi răspunzător de apariţia afecţiunilor endocrine, ginecologice şi ale tractului respirator.

Descoperirile în urma studiilor

O echipă de cercetători a realizat un experiment împreună cu o grupă de 24 de femei. Acestea au fost puse să îşi facă unghiile, iar după 6 ore le-a fost măsurat nivelulul difenil fosfatului – un derivat al fosfatului trifenil, acesta fiind destul de ridicat. La 10 ore după efectuarea experimentului nivelul difenil fosfatului a crescut de 7 ori mai mult decât cel admis.

Cum alegi lacul de unghii

Foloseşte acelaşi criteriu: citeşte eticheta. Unele dintre acestea au trecute specificaţii precum: „5 free“, ceea ce înseamnă că produsul nu conţine formaldehidă, toluen, dibutil ftalat, răşini sau camfor. Aşadar, acordă atenţie ingredientelor căci sănătatea stă în mâinile tale.