Afacerea cu mierea de albine poate fi potrivită atât pentru femei,cât şi pentru bărbaţi,însă,cu o singură condiţie,să fie ceva plăcut viitorului apicultor,să îi placă această muncă şi sigur va prospera. Mierea este unul dintre cele mai importante alimente,tratând cu succes diverse boli şi grăbind vindecarea.

Mierea se foloseşte cu mare succes şi în diferite tratamente naturiste de faţă şi corp,dar poate înlocui fără probleme zahărul sau alţi îndulcitori. O afacere cu miere de albine poate fi profitabilă,mai ales că România exportă cantităţi imense de miere.

Afacere cu miere de albine – Ce trebuie să ştii dacă eşti începător?

Perioada ideală de a începe afacerea cu miere de albine este primăvara,după perioada de cules rapiţă. După această perioadă familiile de albine sunt în plină dezvoltare. Iar dacă stupul sau stupii cumpăraţi au 10 rame,de exemplu,apicultorul începător poate face prima sa extracţie de miere. Însă,dacă se cumpără doar un roi,nu va fi nici extracţie şi se va mai cheltui în plus pentru siropul necesar susţinerii albinelor. Deci,cea mai bună perioadă din an pentru a demara o afacere cu miere de albine este sfârşitul lui aprilie,începutul lunii mai.

Există o multitudine de cărţi despre creşterea familiilor de albine,deci inspiraţie este destulă. Ca să căpătaţi experienţă în această afacere trebuie să aşteptaţi între 2 şi 4 ani pentru a scoate profit. Profitul variază în funcţie de numărul de stupi,de exemplu,în jur de 60-70 de stupi scot un profit de 2.000 de lei/lună. Bineînţeles,acest profit nu o să iasă din primul an. Indicat este să se înceapă cu câţiva stupi,deoarece se reduc costurile şi aşa este mai simplu să vă faceţi mâna. Fără să învăţaţi să cunoaşteţi albina,afacerea se poate pierde foarte rapid.

Afacere cu miere de albine-Ce echipament vă trebuie şi care sunt costurile?

În primul rând,aveţi nevoie de stup sau stupi şi familia de albine. Un stup complet din lemn,vopsit,cu rame,podişor,hrănitor şi tot ce îi mai trebuie costă minimum 200 de lei. În al doilea rând,vă trebuie familia de albine,care înseamnă câteva mii de albine şi regina. O familie costă de la 400 de lei. Familia se cumpără cu tot cu stup sau se vine cu stupul propriu.

În al treilea rând,aveţi nevoie de echipamentul minim recomandat pentru această afacere,adică:combinezon integral cu fermoar (150 lei),afumător (60 lei),mănuşi de piele (25 lei),centrifugă apicolă de inox cu 4 rame (în jur de 1.200 lei),butoi de miere de 300 l din inox (900 lei),colector de polen (30 lei),măturător de miere de 100 l din inox (pornind de la 500 lei).

Nu în ultimul rând,cei care vor să facă apicultură pastorală,la listă se mai pot adăuga câteva costuri,inclusiv remorcă pentru transportul albinelor (pornind de la 3.000 lei). Apicultura pastorală se face mutând stupii des. De obicei,trebuie păziţi pentru a nu fi furaţi,deci lucrurile se complică în acest caz. Însă,pentru începători,cel mai bine este să se gândească doar la câţiva stupi.

În primii ani,familiile trebuie înmulţite sau se cumpără miere pentru familii. În stupi se lasă întotdeauna miere pentru hrana albinelor peste iarnă. Producţia de miere recoltată dintr-un stup variază de la an la an,dar şi de la familie la familie. Media este de 40-45 de kg de miere într-un an bun. O familie de albine mai bună,cu genetică sănătoasă şi mai strângătoare,se pot recolta şi 80-90 de kg de miere pe stup într-un an bun. Însă,în anii mai slabi se pot recolta doar 10-15 kg de miere de la un stup. Ca în orice afacere,există riscuri şi situaţii neprevăzute.