Ce este vitamina D?

Vitamina D este responsabilă cu asimilarea şi fixarea calciului şi a fosforului în organism. Acest proces complex menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor, asigură dezvoltarea armonioasă a întreg sistemului osos, prevenind osteoporoza şi apariţia fracturilor. Studii recente au demonstrat că lipsa acestei vitamine poate duce la scăderea masei musculare (odată cu înaintarea în vârstă) şi a imunităţii, şi la creşterea tensiunii arteriale. S-a constatat şi că un deficit major este legat de apariţia diabetului şi chiar a unor tulburări neurologice. Mai mult, medicii au remarcat o legătură între incidenţa unor tipuri de cancere şi carenţa de vitamina D.

Peştele gras

Alegerea ideală pentru întărirea sistemului imunitar este peştele gras. Poţi opta pentru cod, hering, macrou, somon. Toate reprezintă o sursă importantă de vitamina D, atât de necesară organismului. Poţi alege varianta proaspătă sau conservată, ambele având un efect benefic asupra sănătăţii tale.

Lactatele şi ouăle

Laptele de vacă este recomandat în cazul deficitului de vitamina D. Un pahar de lapte proaspăt, pe zi, ajută organismul să se refacă şi îl întăreşte. De fapt, iaurtul, sana, untul, brânza, orice produs lactat are vitamina D. Indicat este şi gălbenuşul de ou, care are cea mai mare concentraţie de vitamină.

Ciocolata neagră şi ciupercile

100 g de ciocolată neagră conţin 5 micrograme de vitamină D- dar atenţie, alege tabletele cu un conţinut de minimum 40% cacao. În 100 g ciuperci se află doar 1,18 micrograme, însă aici efectul vitaminei D este potenţat de minerale şi de vitamina B.

Nu uita însă că o expunere la soare de numai 20 de minute acoperă necesarul tău de vitamina D. Şi soarele nu îngraşă!