Alimentele procesate ne pot afecta organimsul,la fel cum se întâmplă şi în cazul dependenţei  de droguri. În alimentele procesate,substanţele bune,cât şi cele rele ajung repede în fluxul sangvin şi la creier,creierulul devinind dependent de acestea.

„Un aliment neprelucrat,cum este un măr,este mai puţin probabil să declanşeze un răspuns de dependenţă asemănătoare cu un produc prelucrat,cum sunt prăjiturile“,explică cercetătorii.

Lista alimentelor care dau dependenţă

Printre produsele care pot da dependenţăse numără pizza,ciocolata,chipsurile,prăjiturile şi îngheţata.

 

Topul alimentelor care nu dau dependenţă

Din acest clasament fac parte castraveţii,morcovii,legumele cu boabe,merele şi orezul negru.

 

Produsele procesate favorizează creşterea în greutate

Un studiu realizat în 2011 arată că 14% din persoanele supraponderale şi 37,5 % din persoanele obeze ar putea fi diagnosticate cu dependenţă de alimente. Aceasta este caracterizată prin simptome cum sunt pierderea controlului asupra consumului,consumul în continuare în pofida consecinţelor negative,precum şi incapacitatea de a reduce consumul,în ciuda dorinţei de a face acest lucru.

 

Dependenţa de alimente slăbeşte sistemul imunitar

Zahărul se găseşte în foarte multe alimente care dau dependenţă. În plus,acesta slăbeşte sistemul imunitar. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care ne îmbolnăvim atât de des.

 

Cum să faci alegeri alimentare sănătoase

Atunci când consumăm alimente încărcate cu substanţe benefice pentru organism,acesta funcţionează în parametri optimi. Pe lângă starea de bine,consumul de alimente sănătoase ţine la distanţă multe afecţiuni. Cu cât înlături din alimentaţie produsele procesate,cu atât este mai uşor să stai departe de acestea,iar pofta scade pe zi ce trece.