Experţii în domeniul sănătăţii sugerează să adoptăm o dietă sănătoasă şi echilibrată atunci când suntem tineri pentru a preveni mai târziu problemele de sănătate. Alimentele pe care trebuie să le mănânci după ce ajungi la 30 de ani sunt următoarele:

Afine

Afinele sunt sursă importantă de antioxidanţi, vitamine (C şi E) şi minerale, care sunt foarte benefice pentru menţinerea sănătăţii. Afinele sunt bune pentru piele şi inimă, prevenind diverse afecţiuni.

Legume bogate în fibre

Include alimentele bogate în fibre dietetice cum sunt legumele, cerealele integrale, fructele şi leguminoasele în dieta ta. Acestea joacă un rol-cheie în procesul de digestie, prevenind diversele tulburări digestive care pot să aibă loc. În plus, scad colesterolul, tensiunea arterială şi inflamaţia.

Peşte

Somonul, macroul şi sardinele au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3. Acestea pot ajuta la prevenirea bolilor de inima şi accident vascular cerebral. Mănâncă peşte de cel puţin de două ori pe săptămână.

Ulei de măsline

Gătitul cu ulei de măsline poate contribui la scăderea colesterolului rău (LDL) şi poate duce chiar la creşterea nivelului de colesterol bun (HDL). Încearcă să găteşti cu ulei de măsline sau foloseşte-l în salată.

Iaurt

Odată cu înaintarea în vârstă, se produce o pierdere osoasă. Iaurtul este sursă excelentă de calciu şi şi proteine. Include iaurtul în alimentaţia pentru a preveni deficienţa osoasă şi carenţa de calciu.

Roşii

Roşiile sunt surse importante de licopen, o substanţă naturală care previne apariţia cancerului.   Roşiile fierte sau prelucrate sub orice formă, cum sunt sucul, pasta şi sosul, pot fi mai bune decât consumarea celor brute.

Vin roşu

Vinul roşu poate ajuta la scăderea colesterolului rău, la prevenirea formării cheagurilor de sânge şi la menţinerea sub control a tensiunii arteriale. Consumul moderat de vin rosu este bun. Recomandat este un pahar de vin roşu pe zi pentru femei şi două pe zi pentru bărbaţi.

Broccoli

Broccoli are un conţinut ridicat de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre, care pot preveni anumite tipuri de cancer.

Nuci

Nucile sunt bogate în acizi graşi Omega-3, fibre şi proteine. Se spune despre nuci că sunt foarte bune pentru inimă, aşa că ele nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Mănâncă-le ca gustare între mese. Încearcă să mănânci cinci tipuri diferite de nuci pe săptămână (migdale, caju, alune, nuci de macadamia, alune de pădure).


Credit foto: www.shape.com.sg