Dacă ocazional ţi se întâmplă să ai fie dureri de burtă, de dinţi, de stomac, fie de articulaţii sau de cap, nu înseamnă neapărat că e ceva grav. Dacă durerile persistă, consultă medicul.

Fă o schimbare în dietă 

Multe dureri apar din cauza unui mod de viaţă nesănătos şi a unei alimentaţii dezechilibrate. Prin urmare, ca să previi, e bine să începi cu câteva măsuri: renunţă la alimentele procesate, aici intră şi zahărul, îndulcitorii artificiali, fast-foodul, mezelurile, grăsimile rele (maioneza, margarina, carnea grasă, produsele de patiserie), dar şi la pâinea albă, orezul alb şi sucurile carbogazoase. Pentru a scăpa de dureri este necesar să înlocuieşti mâncarea nesănătoasă cu un consum regulat de legume şi fructe, cereale integrale şi carne slabă. Importantă este hidratarea.  

Sfat: Dacă te chinuie o migrenă, fă o infuzie de roiniţă, dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 de ml de apă clocotită. Laşi la infuzat, 10 minute, apoi strecori. Bei 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.  

Truc: Scapă de durerile de măsea sau de gât mestecând câteva cuişoare. 

Sfat: Combate durerile şi inflamaţia de la nivelul gâtului făcând o gargară cu apă şi sare de mare. Pui 1 linguriţă de sare la 250 ml de apă călduţă.  

Frunzele de mesteacăn ameliorează durerile de articulaţii 

Uneori, durerile de articulaţii ne pot împiedica să ne desfăşurăm activitatea zilnică. Cauzele apariţiei durerilor pot fi variate: statul într-o poziţie defectuoasă, prezenţa inflamaţiilor la articulaţii sau o întindere musculară. Poţi încerca un remediu pe bază de frunze de mesteacăn. Planta este bogată în salicilat de metil, care este o substanţă asemănătoare cu acidul salicilic folosit la producerea aspirinei. Frunzele de mesteacăn au efect antiinflamator, analgezic şi antispasmodic. Ceaiul din frunze de mesteacăn este bun pentru tratamentul artritelor şi reumatismului. Îl prepari astfel: pui o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute, apoi strecori. Bei 3-4 căni pe zi.

Uleiul de primula reduce spasmele menstruale 

Înainte de menstruaţie sau în timpul acesteia, unele femei au crampe abdominale şi dureri la nivelul sânilor. Pentru a combate aceste simptome se recomandă uleiul de primulă, care este o sursă bogată de acid gamma-linoleic. De asemenea, uleiul vegetal pe bază de primulă este indicat şi în reducerea durerilor reumatismale şi cele ale stomacului, dar este benefic şi în cazul poliartritei reumatoide. Produsul se găseşte la magazinele naturiste şi se prezintă sub formă de comprimate uleioase. Înainte de a începe un tratament cu ulei de primulă cere sfatul medicului. Nu încerca uleiul de primulă dacă iei antidepresive sau dacă eşti predispusă la sângerări ori convulsii, sau dacă suferi de hipertensiune arterială.  

Muşeţelul calmează durerile în gât 

Durerea în gât este primul semn că ai gâtul inflamat. Acest lucru poate face ca durerea să fie greu de suportat şi să nu mai poţi înghiţi alimente solide. Încearcă infuzia de muşeţel. Aceasta reduce inflamaţiile şi, datorită proprietăţilor sale antioxidante, stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor. O prepari astfel: pui o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, o laşi la infuzat 15 minute, apoi o strecori şi bei.

Coada-şoricelului combate migrenele 

Dacă ai o durere de cap foarte puternică, poţi să bei o infuzie de coada-şoricelului. Planta conţine acid salicilic, vitamina C, flavonoide, uleiuri esenţiale şi are o acţiune antiinflamatorie, antispastică şi combate febra. O prepari astfel: pui 1 linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Bei 2-3 căni pe zi. Pentru a reduce riscul de apariţie a migrenei este indicat să mănânci următoarele alimente bogate în magneziu (fulgi de ovăz, germeni de grâu, usturoi, varză, banane, pepene galben). De asemenea, e bine să consumi mazăre, carne de curcan, cereale integrale, nuci, seminţe de susan şi dovleac pentru că sunt o sursă bogată de triptofan, care stimulează creierul să producă serotonină, necesară pentru o stare de bine. Peştele gras, seminţele de in, avocado sunt bogate în acizi graşi Omega-3, care contribuie la reducerea inflamaţiilor şi a constricţiei vaselor capilare din creier, prevenind astfel migrena.