Rinita alergică. De câte tipuri este şi cum poţi să scapi de ea

rinita alergică jpeg

Toamna se numără şi… cazurile de rinită alergică, aşa că este bine să iei măsuri din timp împotriva acestei afecţiuni supărătoare. Iată câteva informaţii care-ţi vor fi de folos.

Rinita alergică se întâlneşte în rândul a 24% din români. În primă fază,persoanele afectate se plâng că le curge nasul mai tot timpul anului,au ochii roşii şi lăcrimează frecvent. Dacă se agravează, rinita alergică scade calitatea vieţii,iar bolnavii ajung să se simtă marginalizaţi din cauza simptomelor.

Cum se manifestă rinita alergică

În general, rinita alergică apare la copii şi la adolescenţi,categoria de vârstă cea mai afectată încadrându-se între 5 şi 20 de ani. Sunt frecvente inflamaţiile mucoasei nazale,care determină apariţia de simptome precum strănut,nas înfundat şi secreţii abundente. Neplăcerile apar în momentul în care substanţele alergene intră în contact cu căile respiratorii,iar ca răspuns, sistemul imunitar eliberează o cantitate exagerată de anticorpi.

Prin urmare,vasele sangvine se dilată şi astfel apar neplăcutele simptome. Substanţele care determină alergia diferă de la o persoană la alta,iar printre cele mai des întâlnite se numără polenul,mucegaiul,părul de animale şi acarienii. În funcţie de sensibilitatea bolnavilor,simptomele pot fi mai uşoare sau,dimpotrivă,foarte grave,cu episoade care se repetă de mai multe ori pe zi.

De câte tipuri este rinita alergică

În funcţie de substanţele alergene care le declanşează,rinitele se încadrează în mai multe categorii.

-Rinita alergică perenă are simptome care persistă tot timpul anului,factorii alergeni fiind cei care se regăsesc în mod constant în mediu,precum acarienii din praf,mucegaiul,dar şi părul de animale. În general,crizele au loc dimineaţa şi se repetă pe parcursul zilei,iar persoana afectată are impresia că este răcită în permanenţă.

-Un alt tip de rinită,mai rar,ce-i drept,este cel de natură profesională,care este determinat de o substanţă alergenă de la locul de muncă.

-Cea mai comună este rinita alergică sezonieră,aşa-numita „febră a fânului“. Debutează primăvara şi ţine tot sezonul cald,atunci când florile se deschid,iar concentraţia de polen din aer este extrem de ridicată. Simptomele dispar în cele mai multe cazuri de la sine,odată cu sezonul rece.

Complicaţiile afecţiunii

În lipsa unui tratament medicamentos adecvat, rinita alergică poate produce schimbări asupra vieţii sociale şi profesionale. Astfel,din cauza crizelor repetate,se poate perturba programul de somn,ceea ce determină o oboseală accentuată,o capacitate de concentrare scăzută şi o predispunere la schimbări bruşte de comportament. Netratată, rinita alergică se poate transforma în astm. Totodată,creşte riscul de apariţie al unor afecţiuni precum sinuzita,infecţii ale urechii,polipi nazali şi pot apărea infecţii ale căilor respiratorii.

Rinita alergică - Metode de diagnosticare

În cazul în care simptomele unei răceli nu răspund la tratament,se recomandă vizita la medicul de familie sau la cel pediatru,în cazul copiilor. Pe baza unui istoric medical,specialistul poate recomanda examinarea clinică prin metoda testelor cutanate,adică aplicarea unor substanţe direct pe piele şi urmărirea reacţiei organismului. În urma acestei proceduri,se poate stabili diagnosticul corespunzător.

Tratament şi metode de prevenire

Cel mai bun tratament este însăşi prevenţia. Este recomandată evitarea expunerii la substanţele alergene. Medicamentele cele mai utilizate în cazul celor afectaţi de rinita alergică sunt antihistaminicele (împiedică eliberarea de histamină,deci simptomele ar trebui să dispară),descongestionantele nazale (eliberează căile respiratorii) şi corticosteroizii nazali (blochează reacţia alergică).

simeon stalpnicul png

Sfatul specialistului Dr. Camelia Berghea cu privire la rinita alergică: Medic primar alergolog la Spitalul Clinic „Al. Obregia“

„Pentru a preveni reacţiile alergice la copii,este bine ca alăptarea la sân să se facă până la 6 luni şi este recomandat ca alimentele alergene să fie introduse lent în meniul copiilor. Părinţii cu copii alergici ar trebui să fie conştienţi că simptomele nu trebuie neglijate,iar tratamentul neadecvat scade calitatea vieţii copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii începe,astfel,cu educaţia părinţilor şi continuă cu prevenţia şi vizita la medicul specialist.“



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg