Irina Dimiu

Cele mai frumoase fiorduri

Cele mai frumoase fiorduri

Fiord zici, Norvegia zici. Ei bine, nu e chiar așa. Ele se găsesc pe mai multe continente, în partea lor de coastă cea mai apropiată de poli și care a fost acoperită mult timp de ghețari.Seamănă cu cheile săpate de râuri în stâncile de piatră, dar nu sunt în interiorul uscatului, ci pe coastă, dantelând-o. Aceste golfuri strâmte pot intra chiar până la zeci de kilometri în adâncul teritoriului. Coasta Norvegiei, inclusiv fiordurile, depășește 29.000 km. Fără, măsoară de 11 ori mai puțin.

Citește tot
Nu te lăsa pradă geloziei

Nu te lăsa pradă geloziei

„E gelos/geloasă, fiindcă o/îl iubește foarte mult!“ O afirmație pe care am auzit-o cu toții adesea, încât am ajuns s-o considerăm adevărată. Adevărat este doar că gelozia este un sentiment răspândit, pe care l-am experimentat cu toții măcar o dată, fie și numai în copilărie. Dar nu este o dovadă de iubire.

Citește tot
Mormântul sfânt, de văzut măcar o dată în viață

Mormântul sfânt, de văzut măcar o dată în viață

Leagănul a trei mari religii – creștinism, iudaism și islam -, Ierusalimul este considerat oraș sfânt pentru toate aceste credințe.  Și, deși ele propovăduiesc pacea și înțelegerea între oameni, probabil că Ierusalimul și zona înconjurătoare reprezintă teritoriul cu cele mai multe bătălii duse de-a lungul istoriei. Vestigiile religioase îi atrag pe toți credincioșii, dornici să vadă zona în care a propovăduit și pătimit Iisus. Chiar și cei care nu cred, văzând mărturiile palpabile ale existenței măcar istorice, dacă nu și miraculoase ale Mântuitorului, ajung să se convingă cel puțin că Iisus din Nazareth a trăit cu adevărat.

Citește tot
Sofia Ogrezeanu, prima femeie care a operat pe creier

Sofia Ogrezeanu, prima femeie care a operat pe creier

Sunt extrem de puține femei neurochirurg în lume, fiindcă este o profesie foarte dificilă, presupunând un enorm efort intelectual, dar și fizic, ca să nu vorbim despre răspunderea uriașă. Iar cea care a deschis calea în această direcție este românca Sofia Ogrezeanu. Deși  nu și-a dorit să devină neurochirurg,  dintr-o întâmplare a ajuns prima femeie neurochirurug din România, ba chiar din Europa centrală.

Citește tot
Cum îți iubești copilul, așa va iubi și el

Cum îți iubești copilul, așa va iubi și el

Îți iubești copilul, ai făcut și ai face orice ca să-l știi fericit. Dar ți-ai pus vreodată întrebarea dacă vei reuși să „construiești“ un adult independent? Cu cât suntem mai nefericite în viața de cuplu – cu un partener nepotrivit sau chiar singure – cu atât avem tendința să ne redirecționăm iubirea către copilul nostru. Dacă nu ne iubește altcineva, măcar copilul să ne iubească. E firesc, din perspectiva mamei frustrate. Dar din cea a copilului? Ce consecințe va avea asupra formării viitorului adult?

Citește tot
Românca de dincolo de Atlantic

Românca de dincolo de Atlantic

Cohorte de români pleacă în țări unde pot câștiga mai mult, în căutarea unei vieți mai bune. Există însă și persoane care vor să se stabilească în România. Larissa Back este unul dintre cei mai recenți cetățeni români. Ea nu a venit aici atât în căutarea unei vieți mai bune, ci și pentru a-și regăsi rădăcinile. Pentru că oricât de incredibil ar părea, familia ei provine din România.

Citește tot
Diana și bijuteriile care vorbesc

Diana și bijuteriile care vorbesc

Ne-am obișnuit ca bijutierii să fie bărbați. În urmă cu două, trei decenii, așa i-am apucat:  ascunși după o tejghea, în minusculele lor ateliere-magazin, migălind ceva la o lampă. De obicei, reparau piesele aduse de mușterii și mai rar confecționau ceva original. Azi, lucrurile s-au schimbat radical. Majoritatea bijutierilor sunt femei, fascinate de latura creativă a domeniului și mai puțin de aspectul material. Ele participă la expoziții din țară sau din străinătate, unde școala românească de bijuterie de autor și-a croit un renume. Una dintre aceste creatoare în argint și alte metale prețioase este Diana Toboșaru.

Citește tot
Mirela Vaida: „Muzica mă reprezintă cu adevărat“

Mirela Vaida: „Muzica mă reprezintă cu adevărat“

Îndrăgita Mirela Vaida  nu încetează să ne uimească: însărcinată în șapte luni s-a prezentat la prima semifinală națională pentru Eurovision și s-a clasat printre cei șase care merg mai departe.  Am stat de vorbă cu ea, ca să aflăm ce anume îi dă forța să facă față unei familii în creștere și unei cariere pe mai multe planuri.

Citește tot
Roz, bleu, mov: ți se potrivesc nuanțele nonconformiste de păr?

Roz, bleu, mov: ți se potrivesc nuanțele nonconformiste de păr?

Dacă e la modă, vreau și eu! Acesta este primul impuls al celor care vor să fie în pas cu tendințele. De ceva timp, sunt în vogă nuanțele nonconformiste pentru păr – de la roz la argintiu sau albastru - , și multe femei se grăbesc să se vopsească în aceste culori. Însă acestea nu se potrivesc oricui! Părul roz, atât de trendy în ultimul timp, nu se recomandă femeilor cu tenul măsliniu. Ajunge doar să ne amintim de teoria culorilor făcută în școala gimnazială, și să conștientizăm că roșul (rozul) este culoarea complementară a verdelui. Alăturat unei alte culori, rozul o face să vireze spre nuanța complementară. Mai simplu spus, un păr roșu sau roz accentuează nuanțele verzui ale pielii măslinii. Aceeași teorie a culorilor ne ajută și să ne dăm seama dacă din părul nostru roșcat natural putem obține o nuanță acceptabilă de albastru, de exemplu. Cu toată priceperea hair-stylist-ului sau a calității produselor folosite de acesta, s-ar putea ca rezultatul dorit – în situața în care se armonizează cu tenul nostru – să nu poată fi obținut dintr-o singură ședință.

Citește tot
Cele 5 vieți ale Rodicăi: de la APACA la Dior

Cele 5 vieți ale Rodicăi: de la APACA la Dior

Destinul a dus-o pe Rodica Isar în 3 țări și a trecut-o prin mai multe meserii. La 52 de ani, nu s-a temut să ia viața de la capăt. A cunoscut n vârf profesional în 1987, când a lucrat pentru Dior, în Canada - dar pe cel existențial îl trăiește în ultimul deceniu, de când s-a stabilit în Suedia. Cu ani în urmă, copila cuminte, crescută de bunici pe o stradă liniștită din Sibiu, creștea și devenea o adolescentă hippie – mă rog, cât de hippie se putea în România lui Ceaușescu. Schimbarea a fost declanșată de o pereche de blugi adusă din Germania. Blugi atât de strâmți, că nu puteau fi spălați decât dacă te cufundai în cadă îmbrăcată și stăteai cu ei pe tine până se uscau. Chiar și așa au sfârșit prin a intra la apă. Evident, s-a impus lărgirea lor. Inventivă, Rodica a luat o lamă și i-a tăiat pe ici, pe colo, spre groaza bunicilor, care dăduseră o grămadă de bani pe ei.

Citește tot

Cele mai citite

Urmareste-ne pe Instagram

" "