Când dai naştere unor gemeni, poţi spune că ţi s-a dat lumea peste cap. Dar o mămică s-a dovedit stăpână pe situaţie şi iscusită precum un medic. O strălucire aparte în ochiul fiicei sale a alertat-o pe femeie.

Aceasta a dus-o pe micuţa Indiana la doctor, la control. Aşa a aflat că fiica ei are o forma rara de cancer agresiv, la ochi. Forma de cancer se numeşte retinoblastom. Alison Lawler, din Croydon, subul Londrei, susţine că ochii fiicei sale erau ca de pisică, informeaza The Sun.

Cancer (retinoblastom), depistat în strălucirea ochilor unui bebeluş

”Ochiul ei era ca de pisică sau ca o mărgea. Dar nu tot timpul, ci în anumite lumini. Înainte să fie diagnosticată, glumeam cu soţul spunând că Indiana e şaşie”, a marturisit femeia. Sora geamănă a Indianei, Aurelia, nu are cancer, dar medicii o monitorizează, pentru orice eventualitate.

Micuţa Indiana are 17 luni acum şi urmează chimioterapie. Din fericire, tumora ei s-a micşorat. Pentru a îmbunătăţi vederea ochiului afectat de cancer, parinţii îi pun un plasture pe ochiul sănătos. Ca la piraţi, am putea spune. Aşa ochiul bolnav se va învăţa să vadă mai clar şi mai la distanţă.

Ce este retinoblastomul la copii

Este o formă rară de cancer la ochi. Poate apărea ca o strălucire albicioasă pe iris sau ochi întredeschişi. Boala nu este ereditară. Trebuie depistată la timp pentru ca vederea să nu fie agravată. Jumătate din copiii diagnosticaţi cu retinoblastom îşi pierd ochiul bolnav pentru a împiedica răspândirea cancerului.

Retinoblastomul este un tip rar de cancer care afectează copiii cu vârste sub 6 ani. În Anglia se nasc, anual, 50-60 de bebeluşi care suferă de retinoblastom. Poate afecta un ochi sau pe ambii. Este cea mai tratabilă formă de cancer la copii. 98% din ei supravieţuiesc dacă sunt trataţi la timp.

Simptome retinoblastom la copii

  • ochi albicios sau strălucire albicioasă
  • ochi întredeschis (când te chinui să priveşti printre gene)
  • ochi rosu, umflat sau iritat
  • schimbarea culorii irisului
  • nu apar ochii roşii în nicio poză
  • vedere deteriorată (ceea ce e anormal la bebeluşi şi copii)