Când NU e bine să mănânci peşte

1 70906 original jpg jpeg

Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, indiferent dacă este gras, slab, oceanic sau de crescătorie, pentru că este bogat în proteine de calitate şi acizi graşi Omega-3. Sunt situaţii, însă, când consumul de peste este periculos pentru sănătate.

Sunt numeroase voci care atenţionează asupra conţinutului de mercur din peştii oceanici. Dacă ar fi să le dăm crezare,ar trebui să nu mai mâncăm macrou,ton,păstrăv şi alte specii de peşti de apă sărată,expuşi în frigiderele din magazine.

Din păcate,este adevărat că peştele oceanic,fructele de mare,scoicile sunt adevăraţi „bureţi“ care absorb mercurul şi alte substanţe toxice din apă.

Să mai mâncăm peşte? Da,cu moderaţie!

Putem consuma la discreţie carne de peşte autohton şi până la de trei ori pe săptămână peşte oceanic.

Atenţie!Femeile însărcinate pot mânca peşte o dată sau de două ori pe săptămână,cu condiţia să nu fie peşte-spadă,macrou sau rechin.

Mediul în care se dezvoltă peştii este poluat de tot felul de deşeuri şi de substanţe aruncate de oameni,dar,dacă este consumat cu moderaţie,peştele din mări şi oceane nu-ţi poate face niciun rău. Dimpotrivă,beneficiile unei alimentaţii care include carnea de peştesunt multiple.

De ce NU macrou în fiecare zi

Ideea că te expui riscului de a face cancer (din cauza mercurului conţinut),dacă mănânci carne de peşte,este o realitate. Printre substanţele poluante aruncate în mări şi oceane se găseşte şi mercurul,care este transformat în metil-mercur în corpul peştilor.

Dacă este ingerată în cantităţi mari,această substanţă afectează ficatul şi rinichii,are efecte toxice asupra sistemului nervos central şi poate duce la malformaţii ale fătului (dacă peştele este consumat de o femeie însărcinată).

De regulă,metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor. Deci cu cât sunt mai graşi,cu atât riscul e mai mare. Paradoxul este că tocmai peştii graşi (cum este macroul) ne furnizează acizii graşi Omega-3.

Un motiv pentru care ar trebui să limitezi consumul de peşte oceanic,pe lângă cel al conţinutului de mercur,este şi acela al nivelului ridicat decolesterolşi de sodiu.

Alege peştele proaspăt în locul celui congelat

Ca să-l recunoşti pe cel proaspăt,fii atentă să aibă carnea rigidă,dar atunci când o apeşi ea să-şi poată reveni la forma iniţială. Ochii să fie limpezi,nu tulburi,iar branhiile trebuie să fie roşii. Evită peştele care are pielea acoperită de o mâzgă albicioasă,iar mirosul său este dubios.



Recente

intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg
Job jpg
pexels energepiccom 110473 jpg