Dobândite din naştere sau din perioada copilăriei şi a adolescenţei,aluniţele,numite de dermatologi şi nevi,îţi fac apariţia pe piele înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani. Sunt leziuni ivite sub forma unor pete sau a unor excrescenţe brun-maronii,roşii sau de culoarea pielii.

Ca urmare a schimbărilor hormonale,multe aluniţe se dezvoltă în timpul sarcinii. Este posibil ca unele să dispară odată cu înaintarea în vârstă. Altele însă îşi pot schimba aspectul sau ajung să sângereze,ceea ce te avertizează că e posibil să fi devenit periculoase.

Autoevaluarea petelor de pe piele e vitală

Primele măsuri pentru evitarea unor afecţiuni grave ale pielii le iei acasă,prin simpla observare a aluniţelor mai mari sau ieşite în relief. Verifică-le periodic aspectul,cel puţin o dată pe an. Numără-le,notează-ţi ceea ce observi. Îţi poate părea ceva exagerat,dar tu eşti prima care poate să observe o închidere a culorii sau o formă neregulată a vreuneia dintre ele.

Acordă o atenţie sporită şi zonelor mai puţin accesibile:tălpile,spaţiile dintre degete,regiunea genitală,spatele. Dacă nu reuşeşti,poţi folosi două oglinzi sau poţi ruga pe cineva să te ajute,mai ales în ce le priveşte pe cele de pe spate. O altă variantă este să fotografiezi aluniţele care au o dimensiune mai mare.

Paza bună te păzeşte de cancer

În cazul în care te îngrijorează numărul mare de aluniţe apărute pe corp,mai ales după o perioadă în care te-ai expus mult la soare,nu ezita să mergi la un dermatolog. De asemenea,dacă ai dubii în privinţa unora dintre ele,mai ales dacă se află în zone greu de analizat,în care pot fi iritate,lezate prin epilare sau rupte,fă-ţi o programare.

Printr-o examinare completă a pielii şi prin procedura de cartografiere,specialistul îţi va spune dacă există motive reale de îngrijorare şi care dintre aluniţe au forme anormale sau pot dezvolta melanom – un tip de cancer al pielii.  

Dermatoscopia,metodă nedureroasă de diagosticare

Pentru a da un diagnostic exact,dermatologii folosesc o metodă numită dermatoscopie. Este nedureroasă,se poate repeta la fiecare 6 luni şi semnalează aluniţele care pot deveni canceroase,prin mărirea lor de 10-20 de ori. Medicul Laurenţiu Vlădău explică procedura:

Sunt conectate digital o cameră foto,videodermatoscopul şi computerul printr-un program. Astfel,sunt fotografiate segmentele corpului în care sunt prezenţe aluniţe,iar în etapa următoare,pe baza fotografiilor efectuate,sunt pozate aluniţele identificate pe hartă în detaliu. Următorul pas impune efectuarea pozelor dermatoscopice şi corelarea lor cu harta segmentelor corpului şi cu pozele de detaliu ale aluniţelor“.

O hartă completă a nevilor e utilă şi pentru o mai uşoară autoevaluare acasă.

Ce semne ar trebui să te alarmeze

Aluniţele inofensive sunt simetrice,colorate uniform,însă cele potenţial canceroase…

…au formă neregulată,

…au aspectul granulelor de pigment aglomerate spre margine,

…apar după vârsta de 30 de ani şi trebuie verificate de un dermatolog.

Atenţie!

Persoanele cu pielea deschisă la culoare şi cu foarte multe aluniţe pe corp au un risc mai mare de cancer de piele.

Sfatul specialistului

Laurenţiu Vlădău,specialist în dermatologie şi venerologie,Clinica Hebra Dermatologie,Bucureşti

În unele cazuri,mai rare,aluniţele devin canceroase,astfel încât monitorizarea lor şi a altor zone pigmentate reprezintă un pas important în detectarea cancerului de piele,în special melanomul,o formă agresivă care se poate răspândi în sânge şi în alte organe dacă nu este tratat timpuriu.