Care e mai sănătos, ghimbirul sau turmericul?

1 62585 original jpg jpeg

Rădăcinile de ghimbir şi turmeric sunt adevărate comori pentru sănătate. Bogate în nutrimenţi, cele două plante aduc beneficii întregului organism. În bucătărie, aduc savoare şi acel ceva mâncărurilor.

Că ghimbirul este un remediu eficient în răceli şi gripe,ştim. Dar ceaiurile cu diverse arome,în care adăugăm şi puţin ghimbir,oferă proprietăţi neaşteptate atât stării de sănătate,cât şi stării de spirit.

Gustul său uşor confuz,de lămâie piperată,ne face să apreciem ghimbirul în bucătărie,dar şi în produsele de cofetărie şi patiserie.

Ce conţine ghimbirul

Rădăcina de ghimbir este bogată în magneziu,vitamina B6 şi vitamina C. De asemenea,conţine minerale esenţiale,precum calciu,fosfor,zinc,cupru şi fier,dar în cantităţi mai mici.

Beneficiile aduse de ghimbir sănătăţii

-îmbunătăţeşte digestia alimentelor

-îmbunătăţeşte absorbţia nutrimenţilor din mâncare

-tratează răcelile şi congestiile nazale şi în gât

-reduce greaţa

-reduce flatulenţa

-reduce crampele abdominale

-reduce durerile şi inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor

-are capacitatea de a şterge petele pigmentare de pe piele

Remedii cu ghimbir

Poţi consuma ghimbirul sub formă de felii,tăiate fin şi date prin suc de lămâie cu puţină sare. E bine să mănânci feliuţele de ghimbir înainte şi după masă,pentru că dau poftă de mâncare şi îmbunătăţesc digestia.

În bucătărie,ghimbirul este un condiment valoros,care oferă mâncării un gust aromat şi intens. Tusea şi răceala pot fi tratate cu ceai din ghimbir amestecat cu frunze de busuioc,la care se adaugă miere.

Turmericul,condimentul-minune al indienilor

În magazine îl găsim la plicuri,dar şi vărsat. Turmericul sau curcuma este un praf galben,folosit în remediile şi bucătăriile indiene poate la fel de des cum este utilizat la noi şofranul.

Doar că turmericul este de departe mai bogat în elemente esenţiale corpului.Sursă importantă de fier,turmericul se recomandă în alimentaţie şi pentru conţinutul de potasiu şi vitamina B6.

De asemenea,poate furniza şi cantităţi de magneziu,calciu şi vitamina C.

Ce beneficii pentru sănătate aduce turmericul

-reduce infecţiile

-îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

-îmbunătăţeşte digestia

-grăbeşte vindecarea rănilor

-menţine şi regenerează sănătatea pielii

-întăreşte sistemul imunitar

-detofixiază

-scade nivelul de colesterol „rău“ din corp

-protejează împotriva radicalilor liberi

-luptă împotriva anemiei

-combate răcelile şi secreţiile nazale

-atenuează intensitatea durerilor de la nivelul articulaţiilor

Remedii cu turmeric

Poate un aliat de nădejde împotriva îmbătrânirii pielii. Cataplasmele cu turmeric aplicate pe faţă sunt un  remediu eficient antiîmbătrânire.

Laptele în care se adaugă o linguriţă de turmeric poate preveni şi combate răcelile,însă se recomandă şi pentru întărirea sistemului imunitar.