Uleiurile reutilizate cresc riscul de cancer

Oamenii de ştiinţă au reuşit să afle care sunt substanţele chimice dăunătoare găsite în ulei,atunci când ele sunt reutilizate. Cele mai multe dintre ele sunt eliberate în fumul care se formează în urma prăjirii alimentelor. Acestea sunt aspirate de fiecare persoană din locuinţă. În urma acestor rezultate,cercetătorii pun pe seama uleiurile vegetale creşterea cazurilor de cancer pulmonar.

Potrivit unor rapoarte publicate în „The Daily Mail“,gătirea cu uleiuri vegetale,chiar şi pentru 20 de minute,creşte cu peste 20 de ori nivelul permis de aldehidă.

Citeşte şi:Substanţe toxice care pot face rău inimii

Atunci când uleiurile încep să producă fum,ele eliberează substanţe toxice. Acesta este şi punctul în care compuşii sănătoşi încep să se descompună. Cu alte cuvinte,uleiurile care au un punct de ardere mai mic sunt mai susceptibile să producă substanţe chimice dăunătoare atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Uleiul de seminte de in şi cel de nucă de cocosau puncte de ardere mai mici,deşi sunt mai sănătoase decât uleiul de soia şi cel de rapiţă.

Uleiul de floarea-soarelui,nociv când este supus la căldură

Unii cercetători au adunat mostre de ulei vegetal uzat,precum cel de porumb,de floarea-soarelui,de măsline şi de rapiţă presat la rece. Scopul lor a fost să verifice producţia de aldehidă. Cercetătorii au descoperit că uleiul de floarea-soarelui şi cel de porumb,care sunt polinesaturate,produc niveluri extrem de ridicate de aldehidă. Deşi ele au în compoziţie substanţe bune de consumat,îşi păstrează calităţile doar dacă nu sunt supuse la căldură.

Citeşte şi:Uleiul magic care tratează multiple probleme

Uleiul de rapiţă poate declanşa boli cardiovasculare

Uleiul de rapiţă este foarte instabil atunci când este expus la temperaturi ridicate. Pe lângă asta,uleiul de rapiţă este supus unei hidrogenări parţiale. Apoi,este introdus într-un catalizator,pentru a-şi modifica structura. Acizii graşi Omega-3 sunt transformaţi în acizi graşi trans în timpul acestui proces. Similar cu alte uleiuri vegetale parţial hidrogenate,uleiurile de rapiţă pot declanşa probleme la ficat,rinichi,neurologice şi cardiovasculare.

Credit foto:www.seriouseats.com