Cât de des faci infecţii urinare?

1 74260 original jpg jpeg

O infecţie urinară apare atunci când anumite bacterii ajung în tractul urinar şi provoacă inflamaţii. Află ce poţi face pentru a preveni recidivele infecţiilor urinare.

Tractul urinar este format din rinichi,tuburile dintre rinichi şi vezica urinară,şi tubul care transportă urina la exterior. Urina din interiorul tractului urinar este sterilă,însă atunci când o bacterie reuşeşte să intre,se provoacă o infecţie.

Care este cauzainfecţiilor urinare recurente?

Bacteriile pot intra oricând în tractul urinar,provocând o infecţie urinară. Ulterior,dacă infecţia revine,putem afirma că aceasta a fost provocată de anumite bacterii rămase în tractul urinar după o infecţie anterioară.

Simptomele includ nevoia frecventă de a urina,durere sau presiune,senzaţie de usturime şi arsură,urină tulbure sau prezenţa unor modificări de culoare,frisoane şi febră.

Citeşte şi:

Cum previi diabetul zaharat

Ai apetitul sexual scăzut? Iată de ce!

Cauzele cele mai comunecare duc la infecţii urinare recurente includ:

Faptul că lucrezi într-un azil sau un spitalDiabetulPietrele la rinichi sau nisipul din vezica urinarăAi un cateterIntervenţiile chirurgicale la nivelul tractului urinarActivitatea sexualăO prostataă infectată sau mărităO anomalie a tractului urinar

Dacă ai infecţii urinare recurente,medicul te poate trimite la un urolog,specializat în boli ale sistemului urinar. Dintre modurile în care infecţiile urinare recurente sunt evaluate şi tratate includ:

Testare

Medicul îţi va lua o probă de urină pentru a o testa de bacterii şi celule albe din sânge. Ar putea fi necesar să se facă câteva teste cu raze X,pentru a vedea dacă există o obstrucţie sau pietre la nivelul tractului urinar. Urologul se poate uita în vezica urinară,cu ajutorul unui aparat special,acest examen purtând numele de cistoscopie.

Antibiotice (pentrutratament)

În mod normal,aceste infecţii răspund foarte bine la antibiotice şi ar putea fi suficiente doar câteva zile pentru a scăpa de ele. Pentru cele recurente,antibioticele pot fi necesare timp de 10 zile sau mai mult.

Chirurgie

În unele cazuri de afecţiuni ale prostatei,pietre sau alte obstrucţii ale sistemului urinar,chirurgia poate fi necesară pentru a restabili fluxul normal al urinei şi tratarea infecţiilor.

Unele strategii pentru prevenirea infecţiilor urinare recurente includ administrarea de antibiotice,în doze mici,timp de şase luni,sau imediat după actul sexual.

Cercetările arată că unele femei care se confruntă cu infecţii urinare recurente duc lipsă de anumite proteine necesare în lupta împotriva infecţiilor. Vorbeşte cu medicul specialist de varianta unei vaccinări.

Ce mai poţi face pentru a preveni oinfecţie urinară

Bea multe lichide,păstrează zona genitală curată,poartă lenjerie de corp din bumbac. Bea cât mai des suc de afine şi ia suplimente de vitamina C,care-ţi poate ajuta urina să devină mai acidă,scăzând astfel posibilitate dezvoltării bacteriilor.