Cât de periculoasă este cătina
Fructele acestei plante sunt cele mai eficiente polivitamine naturale. Ele conţin o oncentraţie ridicată de vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi. Dar cât de periculoasă este cătina? Vom afla împreună!
Beneficiile cătinei
Aceste substanţe vitale ajută sistemul imunitar să nu se îmbolnăvească. Cătina se consumă în mai multe feluri, de la starea pură, cu miere, la pulbere, suc, ulei, tinctură etc. Cătina este un imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac.
Ce afecţiuni tratează cătina
Această plantă tratează probleme ca: afecţiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.
Cât de periculoasă este cătina
Partea negativă a fructelor este necunoscută sau neglijată în multe cazuri. Contraindicaţiile pot provoca diverse complicaţii când nu se respectă doza. Folosirea plantelor nu este complet inofensivă.
Depăşirea dozelor şi termenilor provoacă dereglări în funcţionarea echilibrată a organismului. Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică.
La bărbaţi, cătina albă poate provoaca prostatită adenomatoasă. La femei poate provoca mastopatie din cauza conţinutului de fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul poate provocă alergie.
Sursa: one.ro