Motivele pentru care ar trebui să faci acest pas ni le oferă Dr. Sorin Bivolaru (foto stânga),medic pneumolog la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti.

Conţine peste 4000 de compuşi chimici

În compoziţia ţigării se găsesc aproximativ 4000 de compuşi chimici. Nicotina şi monoxidul de carbon sunt doi compuşi care se află în strânsă legătură cu apariţia problemelor de-a lungul sarcinii.

Hemoglobina fetală are o afinitate mult mai ridicată pentru monoxidul de carbon decât hemoglobina maternă,ducând la o diminuare a oxigenării fatului. Pe de altă parte,nicotina îşi exercită rolul nociv asupra fătului prin  efectul vasoconstrictor  asupra circulaţiei arteriale uterine şi placentare.

Fumatul creşte riscul de a naşte un copil mort

La femeile fumătoare,atât fătul,cât  şi placenta sunt private din oxigen şi nutrienţi importanţi. Astfel,placenta tinde să crească şi să se îngroaşe,ocupând un spaţiu mult mai mare pentru a putea asigura oxigenul si nutrienţii necesari fătului. Însă,odată cu creşterea placentei,fătul nu mai are spaţiu necesar dezvoltării. Din această cauză,nou-născutul poate avea un deficit de greutate la naştere,ceea ce poate duce la apariţia complicaţilor.

„ Fumatul înainte şi în timpul sarcinii este asociat cu o serie de probleme şi complicaţii asupra fătului,precum naştere înainte de termen,avort spontan,pneumonii,astm bronşic şi bronşite,dificultăţi în dezvoltare,dezvoltarea sindromului hiper-activitate cu deficit de atenţie şi memorare,probleme psihice şi fizice,autism şi diferite malfomaţii-buză de iepure şi cerul gurii deschis. Nu în ultimul rând,o femeie care fumează în timpul sarcinii,are un risc crescut de a  naşte un copil mort”,atenţionează Dr. Sorin Bivolaru.  

Când este indicat să se renunţe la fumat?

Dr. Bivolaru susţine că femeia trebuie să renunţe la ţigări cu câteva luni înainte de a rămâne însărcinată. De asemenea,se recomandă evitarea tutunului pe întreaga durată a sarcinii,inclusiv după naşterea copilului.

Atenţie!În cazul în care şi partenerul de viaţă fumează,este necesar să renunţe şi el la ţigări,pentru că şi fumatul pasiv poate dăuna fătului.

Medicul poate recomanda cuplului/ gravidei programe speciale de campanie anti-fumat sau metode diferite prin care să renunţe la acest viciu.  Tot ce ai de făcut este să intri pe site-ul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie Marius Nasta Bucureşti – www.marius-nasta.ro,secţiunea Centrul Naţional de Renunţare la Fumat sau să suni la numerele  de telefon  0800878673sau 0213356920.