Unii dintre cei mai comuni parabeni utilizaţi în produsele cosmetice sunt propil-paraben (E218) metil-paraben şi butil-paraben. Oamenii de ştiinţă spun că aceştia pot răni pielea şi afecta sănătatea. Parabenii se găsesc în:creme de faţă,loţiuni de corp şi fond de ten.

 

Perturbă funcţionarea sistemului endocrin

 

Parabenii pot imita hormonii din organism,perturbând funcţionarea normală a sistemului endocrin. În acest caz,parabenii sunt stocaţi în oraganism în ţesuturi,afectând activitatea normală a glandelor,precum şi producţia de hormoni în corp. Prin urmare,dezvolarea normală a organismului şi funcţiile reproductive la infanţi şi copii.

 

Favorizează îmbătrânirea prematură

 

Un studiu recent arată că produsele cosmetice ce conţin parabeni accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Oameni de ştiinţă de la Universitatea de Medicină din Japonia au descoperit că parabenii de tip metil cresc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete. Când pielea este expusă la soare,celulele mor mult mai repede. De aceea,este foarte important să citeşti ingredientele de pe produsele cosmetice.

 

Pot cauza cancer la sân

 

Cum parabenii pot imita estrogenul şi dau peste cap sistemul endocrin,aceştia pot duce la apariţia cancerului la sân. Estrogenul şi estrogenul sintetic sunt implicaţi în separarea celulelor canceroase,afectând alţi hormonio care stimulează divizarea celulelor canceroase. Cum organsimul nu poate divide estrogenul sintetic,acesta se acumulează în celulele adipoase,inclusiv în ţesutul mamar. Potrivit unui studiu realizat în 2004,s-au găsit în  tumorile la sân metal-parabeni.

 

Duc la apariţia pubertăţii precoce

 

Pubertatea precoce apare la adolescenţi,atât fete,cât şi băieţi,din cauza proastei funcţionări a sistemului endocrin. Parabenii au abilitatea de a stimula alţi hormoni,afectând funcţionarea normală a organismului. Aceştia au consecinţe grave asupra sistemului reproductiv,digestiei şi metabolismului.