Cât de sănătoasă este carnea de porc?

1 72547 original jpg jpeg

Carnea roşie, în special cea de porc, şi-a câştigat în timp o reputaţie nu prea bună, pe motiv că fiind o carne mai ieftină este de slabă calitate. Lucrurile nu stau chiar aşa!

În ultima vreme au început să fie crescuţi porci cu mai puţină grăsime,de la care se obţine o carne mai slabă. Asta din cauza numeroaselor studii în domeniu,care au sugerat că există o legătură între consumul de carne roşie afumată,procesată cu sare,nitriţi sau nitraţi şi creşterea riscului de cancer la colon. Ce trebuie să facem ca să ne ferim de carnea îmbogăţită cu substanţe cu potenţial efect cancerigen,ne spun nutriţioniştii.

Topul alimentelor care previn cancerul

De ce să pui pe masă carne de porc

1.       Are mai puţine grăsimi polinesaturate decât alte tipuri de carne

La porc,grăsimea este compusă din lipide care au raportul dintre acizii graşi polinesaturaţi şi cei saturaţi mai mare decât la vită şi oaie. Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de grăsimi esenţiale,precum acid linoleic şi acid alfa-linolnic,2 acizi graşi Omega-3. Concluzia:carnea de porc are mai puţine grăsimi polinesaturate (răi) decât celelalte tipuri de carne roşie şi mai mulţi acizi graşi mononesaturaţi oleici (buni),comparativ cu găina,de exemplu.

2.       Este o sursă importantă de proteine

Carnea de porc este bogată în aminoacizi,printre care se numără acidul glutamic,acidul aspartic,alanina,arginina (aminoacid util în susţinerea funcţiilor hepatice şi cardiovasculare).

3.       Conţine minerale şi vitamine din grupul B

Carnea roşie este o sursă importantă de minerale şi vitamine,care asigură buna funcţionare a sistemului cerebral. Astfel,în compoziţia ei se găsesc minerale,ca fosfor,zinc,seleniu,fier,iar din categoria vitamine avem de-a face cu o cantitate mare de elemente din grupul B. Mai precis,vitamina B1,necesară nervului optic,şi B2,B3,B5,B6 şi B12,vitamine utile pentru diminuarea agitaţiei şi nervozităţii.

Optează pentru carnea crud-uscată

Ca să eviţi caracterul nociv pe care îl au grăsimile asupra corpului în timpul preparării,este ideal să consumi,cu moderaţie,carne de porc crud-uscată. Aceasta nu trebuie să aibă nitriţi,chiar dacă pentru asta trebuie să alegi produse cu termen mai mic de valabilitate,şi afumate în afumătoare,pe cât posibil.

Cum o păstrezi

Carnea de porc se ţine la frigider. Dacă este tocată,trebuie gătită cât mai repede,adică în mai puţin de o zi. Dacă e vorba de bucăţi,de exemplu cotlet,muşchi,escalop,ceafă,acestea pot fi păstrate la rece 2-3 zile,dar nu mai mult. În caz că nu intenţionezi să o prepari curând,congeleaz-o şi apoi evită s-o îngheţi din nou.

Cu ce poţi înlocui carnea

Ştiai că 100 g de carne de porc acoperă 45% din necesarul de proteine pentru un adult şi are aproximativ 290 de calorii?