Colesterolul din ou,duşmanul organismului?

 Un ou mediu conţine 186 mg de colesterol,ceea ce reprezintă 62 % din doza zilnică recomandată. Cum colesterolul în cantitate crescută duce la riscuri sporite de boli cardiovasculare,oamenii se tem să consume multe ouă. Însă situaţia e ceva mai complexă.

 

Câte ouă pe zi e bine să mănânci - Un echilibru bine pus la punct

Colesteroluleste adesea considerat „duşmanul” organismului – însă fără colesterol nu am putea exista,spun specialiştii. Este o moleculă structurală care face parte din toate membranele celulare. Este de asemenea materie primă pentru hormonii steroizi – testosteron,estrogen,cortizol.

De aceea,organismul şi-a creat mecanisme complexe,prin care să-şi asigure permanent „rezervele” de colesterol. Pentru că aportul lui prin intermediul alimentelor nu este întotdeauna posibil,ficatul este organul care produce colesterol. Iar când consumăm alimente bogate în acest compus,ficatul începe să producă mai puţin.

În organism există deci un echilibru între colesterolul produs de ficat şi cel  furnizat de alimente. Chiar dacă consumăm mai mult colesterol,cantitatea totală din organism rămâne aceeaşi,fiindcă ficatul echilibrează surplusul.

Aşadar, când vine vorba de câte ouă pe zi ai voie să mănânci, nu există un răspuns 100% exact.

 

Câte ouă pe zi ai voie să mănânci - Ce se întâmplă când mănânci mai multe ouă zilnic?

Dacă te întrebi câte ouă pe zi ai voie să mănânci în mod normal, află că nutriţioniştii recomandă să consumi un maximum de 2-6 ouă întregi pe săptămână. Se pare însă că nu există un fundament ştiinţitific pentru astfel de limitări.

Studii recente arată că persoanele care consumă 1-3 ouă pe zi prezintă creşteri nu foarte mari ale colesterolului total.  În schimb,în organismul lor se înregistrează creşteri ale colesterolului bun (HDL) şi ale antioxidanţilor carotenoizi.

Studiile mai arată că răspunsul la consumul crescut depind de la persoană la persoană. În trei sferturi din cazuri,consumul crescut de ouă nu modifică semnificativ nivelul de colesterol total şi de colesterol rău (LDL). În restul cazurilor,procentele acestea cresc uşor.

Câte ouă pe zi să mănânci, în concluzie? Consumul a circa 3 ouă pe zi de persoană rămâne fără urmări în cazul persoanelor care vor să urmeze un stil de viaţă sănătos.

 

Ce beneficii mai au ouăle

Substanţele nutritive furnizate ouă nu-s de neglijat:

-        Antioxidanţi carotenoizi,care reduc riscul de cataractă

-        Colină,o substanţă benefică creierului

-        Proteine animale,bune pentru sistemul muscular şi osos

În plus,studiile mai arată că ouăle te satură repede,ajutându-te astfel să pierzi în greutate.

 


Citeşte şi:

5 gustări sub 100 de calorii

Îmi reechilibrez flora intestinală