Tratează bolile de piele

Fructele de cătină acţionează eficient la nivelul pielii, regenerând celulele. Ajută în tratarea unor afecţiuni precum psioriazisul, eczemele, cuperozele, arsurile şi mâncărimile. Uleiul este recomandat în aceste cazuri şi îl poţi prepara astfel: pui 300 g de fructe în 500 ml de ulei de gătit, şi laşi pe baie de aburi până dă în clocot. Răceşti apoi uleiul şi îl strecori în sticluţe. Ungi suprafeţele afectate cu puţin ulei de cătină, repetând zilnic, până când observi îmbunătăţiri.

Creşte imunitatea şi combate anemia

Cătina acţionează rapid şi tonifică organismul. Primăvara şi toamna, când imunitatea e slăbită, prepară zilnic suc proaspăt din fructele portocalii, pe care îl consumi o lună. Zdrobeşte fructele proaspete, îndulceşte lichidul cu puţină miere şi bea 3 linguri, de 3 ori pe zi. Sucul este bun şi în caz de anemie.

Întăreşte şi protejează inima

Cătina conţine o cantitate mare de antioxidanţi, care protejează inima şi vasele de sânge. De asemenea, ajută la scăderea colesterolului şi previne îngroşarea arterelor. Dacă suferi de boli cardiovasculare, prepară un ulei pe baie de aburi. Lasă la fiert o cană cu fructe în jumătate de litru de ulei de floarea soarelui. Când dă în clocot, ia de pe foc. Lichidul răcit se păstrează în sticluţe mici, închise ermetic şi păstrate la loc răcoros. Bea 3-4 linguri de ulei pe zi, cu o pauză după prima săptămână de tratament.

Bună în afecţiunile hepatice

În caz de hepatită acută sau cronică este eficient sucul proaspăt de cătină, din care se consumă 1 pahar pe zi, sau siropul, din care se iau 3-4 linguri înaintea meselor principale ale zilei. Siropul se prepară astfel: într-un litru de apă în care ai adăugat 800 g zahăr, pui la fiert 3 cuişoare şi scorţişoară. Când zahărul se dizolvă, adaugi câteva felii de lămâie şi 1 kg de boabe de cătină. Laşi să mai fiarbă timp de 10 minute. Pui în borcane mai întâi boabele de cătină fiete, până umpli recipientul. Apoi, le îndeşi uşor cu lingura de lemn şi adaugi lichidul. Închizi borcanele ermetic, le sterilizezi. Bei zilnic câte o ceaşcă zilnic, pe stomacul gol.


FOTO: Organic Facts