Printre cauzele cele mai comune ale senzaţiei de greaţă sunt răul de mare sau de mişcare,debutul unei sarcini, expunerea la anumite toxine chimice, stresul emoţional (frica), afecţiunile biliare, intoxicaţia alimentară, indigestia,precum şi mirosurile puternice.

 

1. Senzaţia de greaţă - Bila funcţionează deficitar

 

În urma fiecărei mese, colecistul (adică vezica biliară) se contractă şi secretă bila în intestine,pentru a dizolva alimentele. Atunci când hrana este bogată în grăsimi,vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Uneori, bila se mai şi blochează, adică nu se mai elimină, iar digestia se desfăşoară greoi, proces cunoscut sub numele de „bilă leneşă“. Printre simptomele acesteia se numără şi senzaţia de greaţă, care poate da o stare accentuată de disconfort. Ca să linişteşti starea de greaţă, poţi să iei medicamente, multe din ele se găsesc în farmacie şi le poţi cumpăra fără prescripţie medicală, care amelioreză simptomele de vomă.

 

2. Senzaţia de greaţă - Stomacul nu digeră bine alimentele

 

Momentul zilei în care te confrunţi cu această stare de rău îţi poate indica şi cauza. Dacă simţi senzaţia de greaţă la scurt timp după ce ai mâncat, greaţa sau vărsăturile pot indica un ulcer. Starea de vomă apărută la câteva ore bune după masă poate să fie un semn că suferi de o toxiinfecţie alimentară. În cazul bacteriilor sau al virusurilor, cum ar fi Salmonella, e nevoie de mai mult timp pentru ca respectivele simptome să apară (din cauza perioa­dei de incubaţie).

 

3. Senzaţia de greaţă - Poţi avea pietre la rinichi

 

Colicile renale rezultă de obicei atunci când apare un obstacol (calcul sau piatră) în calea evacuării urinei. Durerea se poate extinde în zona abdomenului şi variază ca intensitate,dar poate deveni insuportabilă atunci când calculii traversează ureterele. Senzaţia de greaţă şi vărsăturile sunt printre cele mai întâlnite simptome ale acestei boli. Durerea se reduce semnificativ după ce pietrele ajung în vezica urinară şi se elimină. Ca să scapi de senzaţia de vomă în această situaţie,poţi să recurgi la un medicament antivomitiv (antiemetic).

 

4. Senzaţia de greaţă - Semn că eşti răcită sau gripată

 

În decursul unui episod de răceală şi de gripă,vei resimţi şi senzaţia de greaţă, combinată cu dureri musculare sau migrene. Din cauza alimentaţiei sărace în vitamine şi minerale de peste iarnă,corpul se readaptează foarte greu la fluctuaţiile de temperatură specifice primăverii şi la noua dietă. Din acest motiv,scade imunitatea şi organismul consumă mai multă energie ca de obicei,fiind predispus la îmbolnăviri. Printre primele semnale emise de organism atunci când este răcit sau gripat se numără şi senzaţia de greaţă. În plus, unele medicamente pe care le iei ca să scapi de simptomele deranjante ale acestor afecţiuni pot avea şi efecte adverse, cum este senzaţia de vomă.

 

Sfatul specialistului Dr. Ivonna Spagnoli, medic specialist medicina familiei, clinica Bio-Medica Prestige

 

Cele mai frecvente afecţiuni gastrointestinale care se pot manifesta prin senzaţia de greaţă sunt hepatitele virale,gastroenteritele,ingestia de substanţe toxice,gastropareza sau ileusul,ocluzia intestinală,colecistitele acute şi cronice,litiaza biliară. Dintre afecţiunile sistemului nervos central putem aminti:hemoragia cerebrală, hipertensiunea intracraniană,traumatismul cranian închis,migrena.

Senzaţia de greaţă mai poate fi produsă de diferite afecţiuni sistemice precum litiaza renală,expunerea la radiaţii,infecţii grave şi arsuri.

Un caz aparte îl reprezintă greaţa şi vărsăturile induse de sarcină care,netratate,pot duce la deshidratare însoţită adesea de scădere în greutate,cu efecte nefavorabile asupra evoluţiei fătului.