Bisfenolul A

Bisfenolul A,prezent în compoziţia ambalajelor din plastic,poate contamina alimentele şi băuturile din aceste recipiente,determinând instalarea bolilor cardiace şi a hipertensiunii. Specialiştii recomandă folosirea ambalajelor şi recipientelor fără bisfenol A-sticlă,porţelan,oţel etc.

 

Zahărul

Excesul de zahăr este dăunător atât pentru talie,cât şi pentru inimă. Specialiştii spun că,de fapt,zahărul este mai dăunător ca sarea în ceea ce priveşte creşterea tensiunii arteriale. De vină este mai ales fructoza,care se găseşte de obicei în alimente procesate şi băuturi. Asociaţia Americană a Inimii recomandă femeilor să nu depăşească un consum zilnic de şase linguriţe de zahăr (100 de calorii),iar bărbaţilor-9 linguriţe de zahăr (150 de calorii). De exemplu,o cutie de băutură acidulată non-alcoolică poate conţine peste 9 linguriţe de zahăr.

 

Băile fierbinţi şi sauna

Tot Asociaţia Americană a Inimii recomandă evitarea băilor fierbinţi şi a saunei,mai ales dacă ştii că suferi de hipertensiune arterială. Băile fierbinţi şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine.

 

Medicamentele

Anumite medicamente pot creşte tensiunea arterială,potrivit unui studiu al Archives of Internal Medicine. Printre acestea se numără acetaminofenul (paracetamol) administrat zilnic,ibuprofenul,naproxenul,anumite antidepresive,anumite suplimente alimentare,precum ginseng,lemn dulce etc.,decongestionante,medicamente care se inhalează etc. Medicii spun că cel mai bine este ca pacienţii să întrebe medicul înainte despre posibilele efecte adverse.

 

Problemele tiroidiene

Mai precis hipotiroidia este cea care provoacă hipertensiune arterială,potrivit unui studiu publicat în 2007,în Journal Hypertension. Variaţiile în secreţia de hormoni ar contribui la creşterea nivelului de calciu din organism,efect care este asociat cu hipertensiunea arterială.