31% din populaţia lumii suferă de hipertensiune arterială, iar aproape 16 000 de oameni nici măcar nu sunt conştienţi de acest lucru. Se pare că există o predispoziţie genetică pentru această problemă, iar studiile recente au arătat că şi anumite modificări genetice interferează cu rolul rinichiului în reglarea sodiului şi alte mutaţii. Indiferent de cauze, este important să eviţi stilul de viaţă sedentar şi să ai grijă de obiceiurile alimentare.

Fiecare caz de hipertensiune arterială este diferit. Cu toate acestea, există factori de risc cunoscuţi care o pot provoca. Cele mai multe dintre ele sunt legate de obiceiurile pe care le avem în fiecare zi. Iată care sunt posibilele cauze care provoca creşterea valorilor tensiunii arteriale:

Excesul de greutate

Studii recente au arătat că persoanele supraponderale tind să aibă tensiunea arterială mai mare. Ca urmare, inima este suprasolicitată. Menţinerea sub control a greutăţii corporale este esenţială pentru o stare de sănătate generală bună.

Stilul de viaţă nesănătos

Consumul excesiv de alcool şi sare, fumatul, lipsa activităţii fizice sunt factori de risc pentru tensiunea arterială. Se pare că stilul de viaţă sedentar joacă un rol major în cazurile de hipertensiune arterială, care sunt în creştere, mai ales la persoanele până în 35 de ani.

-    Încercă să faci mai multă mişcare. Poţi începe cu plimbări de 30 de minute în fiecare zi şi poţi adăuga mai multe exerciţii cardio pe parcurs.

-    Acordă atenţie alimentaţiei. Mănâncă fructe şi legume, alimente cu conţinut scăzut de grăsimi şi cereale integrale.

-    Ţine sub control stresul şi oboseala. Studiile au arătat că furia, ostilitatea, oboseala, stresul şi alte emoţii puternice contribuie la creşterea tensiunii arteriale.

Diverse afecţiuni

Tensiunea arterială crescută poate avea, de asemenea, o legătură cu afecţiunile renale cronice, problemele tiroidiene, diabetul şi apneea de somn. Studii recente au arătat că 10% dintre pacienţi suferă de hipertensiune arterială secundară. Cu alte cuvinte, tensiunea arterială crescută poate rezulta dintr-o altă problemă de sănătate.

Vârsta

Persoanele care au trecut de 40 de ani prezintă un risc de mare de hipertensiune arterială. Odată cu înaintarea în vârstă, vasele de sânge slăbesc, pierzându-şi elasticitatea. Arterele îşi modifică dimensiunea şi se îngroaşă pe măsură ce anii trec, suprasolicitând inima. Similar cu orice alt muşchi suprasolicitat, inima creşte în mărime pentru a prelua sarcina suplimentară. Pe măsură ce devine mai mare, inima necesită mai mult sânge şi oxigen. Cu toate acestea, nu va fi întotdeauna capabil să susţină aceste nevoi circulatorii.

Din acest motiv, menţinerea sub control a obiceiurilor de zi cu zi este esenţială dacă vrei să te bucuri de sănătate în următorii anii:

-    Evită consumul de alimente bogate în grăsimi;
-    Evită să consumi sare într-un mod excesiv;
-    Renunţă la alcool şi ţigară.

Modificând stilul de viaţă şi luând medicamentele prescrise de medic, poţi ţine sub control tensiunea arterială şi poţi diminua efectele sale secundare.


Credit foto: www.rd.com