Ce afecţiuni poţi trata cu mărar

1 72669 original jpg jpeg

Originea acestui zarzavat, atât de intens folosit în bucătăriile din întreaga lume, s-a pierdut în timp. Unii spun că are origini asiatice, în vreme ce alţii susţin că este o plantă descoperită în zona Mediteranei. Cert este că reprezintă un remediu naturist eficient.

Mărarul,cunoscut ştiinţific sub numele de Anethum graveolens,este utilizat în scopuri culinare şi medicinale de sute de ani şi se bucură şi astăzi de un loc binemeritat în topul celor mai apreciate plante cu proprietăţi curative. Atât seminţele,cât şi tulpina şi frunzele pot fi folosite în prepararea remediilorpentru diverse boli. Cu o cantitate importantă de vitamina A şi C,mărarul mai conţine şi acid folic,mangan şi fier,dar şi flavonoizi şi uleiuri volatile.

Ajută digestia

Uleiurile esenţiale prezente în mărar activează secreţia de bilă şi sucurile digestive. Aceste uleiuri stimulează de asemenea mişcarea peristaltismul (mişcarea de contracţie a stomacului şi intestinului,care împinge alimentele prin tubul digestiv),facilitând absorbţia substanţelor nutritive şi preîntâmpinând constipaţia.

Previne pierderea de masă osoasă

Datorită conţinutului de calciu,mărarul este un element important în prevenirea pierderii de masă osoasă. Osteoporoza afectează milioane de persoane la nivel mondial,iar calciul,alături de alte minerale esenţiale,este o componentă cheie în creşterea şi dezvoltarea corespunzătoare a oaselor,precum şi în repararea oaselor fracturate. Poţi să îl consumi ca atare sau să iei câte o linguriţă de tinctură de 2 ori pe zi,diluată în 100 ml de apă.

Evită balonarea şi de excesul de gaze

Mărarul te poate scăpa de starea jenantă de balonare şi de gazele în exces. Această stare nu cauzează doar disconfort fizic şi psihic,atunci când eşti în public,ci poate fi chiar periculoasă,pentru că pune presiune pe organelor delicate ale cavităţii toracice. Planta ajută la limitarea acumulării de gaze şi combate spasmele intestinale. În acest caz,este util uleiulul esenţial,pe care îl găseşti la magazinele naturiste,sau ceaiul de seminţe de mărar,pe care este indicat să îl bei preventiv:îl pregăteşti dintr-o linguriţă de seminţe la o cană de apă fierbinte,lăsate la infuzat 10 minute.  

Reîmprospătează respiraţia

Seminţele de mărar sunt recomandateşi în îngrijirea orală. Mărarul mestecat ca atare reîmprospătează respiraţia,în timp ce uleiurile esenţiale au proprietăţi germicide (distrug germenii patogeni),antioxidante şi dezinfectante naturale. Datorită acestor caracteristici,zarzavatul are un rol important în combaterea infecţiilor microbiene din gură şi reduce riscul apariţiei de carii. Dacă nu îţi place crud,adaugă-l în salate.

Idei Click! pentru femei

Prepară acasă tinctura de mărar. Ai nevoie de 100 ml alcool de 50 de grade şi de 3-4 linguri de pulbere de mărar (mărar uscat,râşnit foarte fin). Le amesteci şi laşi la macerat 8-9 zile,apoi strecori şi îl pui în sticluţe închise ermetic. 



Recente

Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg