Cercetătorii sunt de părere că dieta modernă cu alimente procesate şi mesele bogate în preparate gătite la microunde ar putea fi de vină pentru creştere bruscă a bolilor autoimune,cum sunt scleroza multiplă,alopecia (căderea părului),astmul şi eczemele.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Yale din SUA şi Universitatea din Erlangen-Nuremberg,din Germania,spune că dietele cu produse de tip fast-food sunt parţial de vină pentru dezvoltarea acestor boli autoimmune.

Cercetătorii afirmă că acest studiu este primul care indică faptul că sarearafinată şi prelucrată excesiv poate fi unul dintre alimentele care favorizează creşterea bolilor autoimmune,întrucât se găseşte din abundenţă în produsele procesate.

Specialiştii au ajuns la concluzia că în SUA produsele prelucrate conţin de două ori mai multă sare,spre deosebire de alimentele de acest gen din alte ţări.  

Cum provoacă sarea rafinată bolile autoimune

Echipa de la Universitatea Yale a studiat rolul limfocitelor T helper în organism. Acestea activează şi ajută alte celule să lupte împotriva agenţilor patogeni periculoşi,cum sunt bacteriile sau virusurile. Studii anterioare sugerează că un subset al acestor celule – cunoscute sub denumirea de celulele Th17-joacă de asemenea un rol important în dezvoltarea bolilor autoimune.

În cel mai recent studiu,oamenii de ştiinţă au descoperit că expunerea în laborator a acestor celule la o soluţie de sare de masă le-a făcut să acţioneze mai „agresiv“. Ei au descoperit că şoarecii hrăniţi cu săruri rafinate au dezvoltat o formă severă a unei boli asociate cu scleroza multiplă la om.