Există o serie de factori ce sporesc şansele bacteriilor de a pătrunde în tractul urinar. În majoritatea cazurilor,la persoanele adulte,infecţiile urinare apar în urma actelor sexuale.

E.coli,cea mai frecventă

"În urma actelor sexuale, femeile pot face cistită. Anatomic, la ele anusul este mai aproape de uretră decât la bărbaţi, iar bacteriile proliferează mai uşor. Cele mai multe cazuri de cistită sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), o bacterie care, de regulă, este prezentă în tractul gastrointestinal. Uretrita, de exemplu, poate apărea şi din pricina bolilor cu transmitere sexuală. Dacă la femei uretrita este generată în special de herpes simplex şi Chlamydia, la bărbaţi pot fi de vină gonoreea şi Chlamydia",explică dr. Laurenţiu Luca,directorul Clinicii PULS.

Femeile,risc mai crescut decât bărbaţii

"Pentru că au uretra mai scurtă, femeile prezintă un risc mai mare decât bărbaţii de a face infecţii urinare. De asemenea, femeile care folosesc diafragma ca metodă contraceptivă sunt expuse unui risc mai ridicat, la fel ca şi cele care folosesc spermicide. În plus, după menopauză, riscul sporeşte pentru că, din pricina scăderii estrogenului, se subţiază ţesuturile vaginului şi uretrei",spune medicul.

Află cum pătrund agenţii patogeni în corp şi care sunt factorii de risc aici.