Toate tipurile de măsline gata de a fi consumate sunt murate,mai exact înmuiate în apă,ulei sau păstrate în saramură. Cele mai cunoscute sunt măslinele kalamata,originare din Grecia. Pot fi de diverse culori şi se recunosc după coaja uşor încreţită şi forma migdalată.

Măslinele verzi

Măslineleverzi sunt culese din pom când sunt încă necoapte şi au un gust uşor amărui. Ele sunt bogate în vitamina E,fier şi fibre. De asemenea,conţin polifenoli şi flavonoide cu proprietăţi antiinflamatoare. Sunt o sursă bună de acid oleic,potasiu,fosfor,zinc şi calciu,betacaroten,vitaminele D şi K. Se numără printre cele mai sănătoase măsline fiindcă nu sunt colorate artificial şi au un indice glicemic mai mic. Datorită grăsimilor bune din componenţa lor,protejează sistemul cardiovascular. Ajută  vederea,întăresc firul de păr şi menţin elasticitatea pielii. Datorită conţinutului de fibre,îmbunătăţesc funcţia hepatică şi intestinală. În magazine,le găseşti ca atare sau fără sâmburi,umplute cu brânzeturi sau cu ton.

Măslinele negre

În timp ce unii preferă gustul acrişor al măslinelor verzi,alţii se arată mai atraşi de textura moale şi gustul uşor dulceag al măslinelor negre. Ele au un conţinut mai mare de uleiuri naturale şi de zaharuri,deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp. În comerţ,găseşti o varietate de măsline negre,de la soiuri din Italia,Spania,Portugalia la varietăţi păstrate în ulei sau condimentate cu ierburiaromatice,

Măslinele maro

Acest tip de măsline se obţine din măsline verzi puse la saramură. Sunt bogate în vitamine şi minerale. Sunt bune în curele de slăbire şi ajută digestia.

Citeşte şi Bărbaţii au nevoie de mai multă mâncare decât femeile

Bine de ştiut!

Consumul măslinelor trebuie controlat,deoarece conţin cantităţi mari de sodiu,care poate provoca hipertensiune arterială. Totuşi,persoanele care suferă de constipaţie le pot consuma într-o cantitate mai mare,întrucât au efect laxativ

Tabelul caloriilor

100 g

Măsline verzi

Valoare energetică 133 kcal

Proteine 0 g

Lipide 12 g

Măsline negre

Valoare energetică 167 kcal

Proteine 0 g

Lipide 16,7 g

Măsline verzi umplute cu pastă de ardei

Valoare energetică 133 kcal

Proteine 0 g

Lipide  10 g

Măsline verzi marinate

Valoare energetică 67 kcal

Proteine 0 g

Lipide 6,67 g

Citeşte şi Ce nu ştiai despre mâncarea chinezească?