Oamenii din domeniul neurobiologiei interpersonale cred că această constatare este perfect adevărată.

Tendinţa de 5 la 1 conferă un avantaj evolutiv de a ne face să fim atenţi la toate pericolele care s-au dovedit mortale pentru strămoşii noştri,dar în viaţa modernă,această tendinţă este o mare durere. Acesta joacă în viaţa de zi cu zi,tot timpul.

Citeşte şi:6 obiceiuri ale cuplurilor fericite

Construirea relaţiei perfecte înseamnă că trebuie să fim întotdeauna în căutarea de modalităţi de a face mai mult bine şi mai puţin rău. Iar aceasta înseamnă că trebuie să fim conştienţi de ceea ce spunem şi facem,dacă dorim să creăm condiţiile în care iubireapoate înflori.

Trei lucruri pe care nu trebuie să le spui niciodată partenerului:

1. ”Dacă mă iubeşti,poţi…”

Atunci când spui asta,spui că vrei ca partenerul să spună sau să facă ceva. Problema este că partenerul ar putea cu uşurinţă să spună:Ei bine,dacă m-ai iubi,tu nu m-ai ruga să...”. Aceasta se numeşte reinvitarea intimităţii. Adică,o astfel de înţelegere te împiedică să faci asta.

Citeşte şi:5 fraze de evitat în cearta de cuplu!

2. ”De ce nu vrei să rămână între noi?”

Atunci când un cuplu îşi spune acest lucru,ei luptă împotriva realităţii pe care o iubesc şi care se schimbă în timp. Felul în care te simţi în timpul primului an al relaţiei nu este asemănător cu modul în care te simţi în al şaptelea. În schimb,cere ceea ce vrei,chiar aici,chiar acum. Asta te face mai vulnerabilă? Da,dar mult mai probabil că vei obţine ceea ce vrei.

  

3. ”Acţionezi la fel ca mama ta!” (sau ca tatăl tău,sau unchiul tău)

  

Doar dacă nu spui într-un mod complementar (Te porţi la fel ca mama ta,care are un har imens de a pune totul sub presiune),asta nu-i spui. Trebuie să eviţi să spui acest lucru direct. Dacă ceea ce vrei să-i spui conţine un anumit adevăr,sigur o să apară conflictul. În schimb,descrie comportamentul specific parteneruluişi vorbiţi împreună până găsiţi rezolvarea. Dacă te închizi în tine,te vei retrage şi vei ajunge să te simţi frustrată.

Sursă+credit foto:www.psychologytoday.com