Ceaiurile,sucurile de fructe şi de legume conţin atât elemente nutritive alcaline,precum magneziul,potasiul,calciul,care scad aciditatea stomacală,cât şi apă necesară unei bune digestii.

Sucurile de legume,excelente pentru ficat

Preparatele grele,mezelurile cresc aciditatea gastrică şi dau dureri de stomac. Pentru a nu avea neplăceri,mizează pe sucurile de morcovi,de castraveţi şi de ridichi,care calmează iritaţiile mucoasei gastrice,provocate de alimentaţia bogată. Castravetele este un bun diuretic,iar ridichile sunt recomandate pentru ficat şi bilă,care au de suferit după mesele de Sărbători. Un pahar de suc de legume,băut la finalul mesei,are efecte benefice.

Sucurile de citrice elimină toxinele

De la mesele copioase n-ar trebui să lipsească sucurile de citrice. Se fac foarte uşor,din mandarine,portocale,lămâi,grepfrut,cu ajutorul unui blender,eventual cu un adaos de miere,sunt plăcute la gust şi mai au un atu:elimină toxinele din organism.

Pentru a regla tranzitul intestinal,bea dimineaţa pe stomacul gol un pahar de suc de citrice. Este şi un bun laxativ natural. Mai mult,în cazul în care vreunul dintre invitaţi se trezeşte mahmur în dimineaţa de după petrecere,un suc de lămâie îl va pune pe picioare.

În loc de cafea,serveşte-le un ceai!

După mesele festive,de obicei oferi oaspeţilor cafea? Poate nu ştiai,dar ea antrenează aciditatea gastrică,prin urmare trebuie evitată sau consumată în cantitate mică în preajma petrecerii de Revelion,îndeosebi dacă stomacul este deja sensibil. Oferă-le mai bine:

-Ceai de mentă-cunoscut pentru proprietăţile antispastice,datorate substanţelor pe care le conţine,flavonoide şi acizi fenolici. El este o soluţie în caz că tulburările digestive îţi strică buna dispoziţie.

-Ceaiuri de lămâie şi de anason-foarte bune pentru stimularea digestiei. O ceaşcă de ceai,băută după fiecare masă principală,timp de trei zile,ar trebui să alunge neplăcerile digestive.

-Ceai verde – băut după fiecare masă,timp de o săptămână,favorizează diureza,îţi ajută organismul să lupte contra retenţiei de apă şi de toxine acumulate la masa de Sărbători.

Apa minerală,după masă,scade aciditatea

Tot pentru a alunga arsurile şi durerile de stomac,nu uita să pui apă minerală pe masa de Revelion! Ea neutralizează aciditatea gastrică,elimină senzaţia de apăsare a stomacului şi uşurează digestia la nivelul stomacului şi a intestinelor.

Apa minerală naturală carbogazoasă este o alegere bună pentru că este puternic mineralizată (magneziană,calcică),motiv pentru care „taie“ arsurile. În următoarele ore după masă,bea 3-4 pahare de apă minerală,iar dacă este prea bogată în sodiu,limitează-te la două pahare,îndeosebi dacă suferi de hipertensiune sau dacă trebuie să urmezi o dietă fără sare.

Ce să bei cu măsură

-Cafeaua şi ceaiul negru,pentru că provoacă arsuri gastrice.

-Vinul şi toate băuturile care conţin alcool şi de care se mai întâmplă să faci abuz de Revelion,deoarece sunt acide şi pot duce la dureri de stomac. Ideal ar fi să nu depăşeşti 2-3 pahare şi să încerci să le alternezi cu sucuri de fructe şi cu apă.

-Licorile reci,din simplul motiv că încetinesc digestia alimentelor şi dau senzaţia de greutate stomacală,prin contractarea muşchiului piloric,care separă stomacul de duoden.

-Orice fel de băutură în timp mesei ar trebui evitată,pentru că diluează sucurile gastrice. Aşa reduci riscul de balonare şi de acumulare a gazelor intestinale.

Reţine! Băuturile luate înainte de masă agravează indigestia!