Dacă te-ai obişnuit cu ideea că în lipsa unor suplimente alimentare,organismul tău nu are de unde să-şi procure necesarul de minerale,te contrazice medicul american Lorraine Maita,cu specializare în medicină internă şi reprezentant al Academiei Americane de Medicină Antiîmbătrânire. Potrivit Prevention.com,doctorul a arătat că unele vitamine şi minerale trebuie luate sub forma suplimentelor numai la recomandarea unui medic şi în baza unor analize medicale care să dovedească nişte carenţe.

Calciul în exces provoacă pietre la rinichi

Surprinzător,dar dacă până acum femeile erau sfătuite să suplimenteze aportul de calciu zilnic îndeosebi în sarcină şi alăptare,medicul Maita susţine că un surplus de calciupoate să nu ajungă acolo unde îşi doresc,adică la nivelul oaselor,ci să ajungă să se depună pe vasele de sânge,ceea ce poate duce la instalarea unor boli de inimă. Un alt pericol ar fi să se acumuleze în zona rinichilor,ajungând treptat la formarea de pietre (calculi renali).

Surse bune de calciu:

Sardine,somon,migdale,vegetale,legume verzi.

Un nivel crescut de fier afectează ficatul

Un alt mineral despre care se ştia până acum că poate ajunge la un nivel mic în lipsa unui supliment alimentar este fierul. Rolul lui e deosebit de important în organism,pentru că formează hemoglobina răspunzătoare pentru transportul oxigenului de la plămâni în corp. În lipsa unor recomandări precise din parte unui medic în ceea ce priveşte suplimentarea aportului de fier,nu e nevoie decât de o dietă variată. Un nivel ridicat al acestui mineral afectează ficatul,pancreasul şi inima,provocând inflamaţii.

Surse bune de fier:

Carne roşie,ton,portocale,prune uscate,ardei,fistic,seminţe de dovleac,ovăz,linte,stafide.

Suplimentele cu vitamina E cresc riscul de cancer

Despre vitamina E se ştie că are o importanţă crescută pentru buna funcţionare a organismului,mai ales în cazul femeilor. Este vitamina cu efect antioxidant,necesară menţinerii sănătăţii părului,unghiilor,pielii. Potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Johns Hopkins,un plus de vitamina E a crescut riscul de cancer şi de boli cardiovasculare atât la femeile,cât şi la bărbaţii care au participat la cercetare.

Surse bune de vitamina E:

Fructe uscate,seminţe de floarea-soarelui,migdale,alune,spanac,kiwi,roşii,ulei de măsline.