Ce sunt chisturile ovariene, mamare, sebacee. Ghid pe înţeles

1 71950 original jpg jpeg

Probabil că şi tu te-ai întrebat de multe ori ce sunt chisturile. În termeni medicali, chisturile sunt formaţiuni care pot apărea în diverse zone ale corpului sau pe anumite organe. Pot fi lichide sau semisolide şi de obicei nu sunt canceroase.

Ce sunt chisturile ovariene

Aceste formaţiuni sunt de mai multe feluri,cele mai frecvente fiind chistul funcţional (simplu),chistul endometriozic (endometriom) şi cel dermoid (sau teratom),care are o structură celulară asemănătoare pielii.

Chisturile pot apărea din cauza unei menstruaţii neregulate,în urma unui tratament contra cancerului mamar,dar şi la femeile care suferă de hipotiroidism,infertilitate şi dereglări hormonale.  Sunt de cele mai multe ori asimptomatice,însă uneori pot apărea simptome precum dureri pelvine,menstruaţie neregulată,urinări dese,dureri în timpul actului sexual.

Diagnosticul este pus în urma unei ecografii. Tratamentul depinde de tipul de chist,de dimensiunile acestuia,dar şi de vârsta pacientei.

Chisturile mamare

Când vine vorba despre ce sunt chisturile mamare, e bine să ştii că formaţiunile la nivelul sânior apar mai ales la femeile între 30 şi 40 de ani,fiind mai puţin frecvente după menopauză. Sunt pline cu lichid şi pot fi depistate prin palparea sânului.

Medicul va recomanda şi ecografia mamară,iar la pacientele de peste 40 de ani este indicată şi mamografia. Aceste investigaţii vor arăta dimensiunea exactă a acestor noduli. De obicei,pentru chisturile de dimensiuni mici nu este nevoie de tratament,însă trebuie să fie monitorizate periodic. Medicul mai poate prescrie şi anticoncepţionale. Îndepărtarea chirurgicală este o opţiune doar pentru chisturile de dimensiuni mari,dureroase.

Ce sunt chisturile sebacee

Prezente sub forma unor mici umflături ferme,mobile şi nedureroase,chisturile sebacee apar sub piele. Bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile la apariţia unei astfel de probleme de sănătate. Aceste formaţiuni pot apărea pe faţă,pe trunchi,pe scalp,dar şi pe mâini,pe picioare şi pe organele genitale. Se pot forma în urma unui traumatism la care a fost supusă pielea,dar şi în urma blocării canalelor secretoare ale glandelor sebacee.

Dimensiunea unui astfel de chist este de la câţiva milimetri până la câţiva centimetri. De obicei,se vindecă de la sine,însă există şi cazuri când este nevoie de tratament medicamentos (dacă se infectează şi devine dureros) sau chirurgical.

Ce sunt chisturile - Alte tipuri de chisturi

Chistul renal poate apărea la pacienţii de orice vârstă. Fiind de cele mai multe ori asimptomatic,este descoperit în urma  unei ecografii. Tratamentul este stabilit în funcţie de mai mulţi factori,printre care mărimea chistului şi vârsta pacientului. În urma unui stil de viaţă nesănătos pot apărea chisturile hepatice,atât la femei cât şi la bărbaţi,mai ales odată cu înaintarea în vârstă.  Chisturile mai pot apărea la nivelul creierului,la articulaţii,dar şi pe corzile vocale,situaţii în care doar un medic specialist va decide tratamentul.

Remedii înţepături insecte

Sfatul Click!pentru femei

Nu consuma în exces cafea,zahăr şi grăsimi,pentru că pot favoriza apariţia chisturilor la sân,arată unele studii.