În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv. Numărul deceselor din cauza virusului a ajuns, joi, la 61.

Potrivit ministrului Sănătăţii, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii: „Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic". 


Citeşte şi: Răceală sau gripă? Află cum le deosebeşti

De asemenea, vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, suţin autorităţile, adăugând că virusul gripal va circula intens până în luna martie.

"Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni", a mai spus ministrul Sănătăţii. 

Citeşte şi: Mihaela Bilic, sfat pentru părinţi în prag de epidemie de gripă: "Nu izola copiii în case"


Ce faceţi dacă aveţi simptome de răceală

Dacă aveţi deja simptome de răceală, un test de gripă ar putea elucida simptomele, punându-se un diagnostic corect, pentru a primi cel mai bun tratament.

Ca să faceţi testul de gripă, nu trebuie să vă mai prezentaţi la spital, ci îl puteţi achiziţiona din farmacii. Preţul unui test de gripă este 49 de lei şi poate fi găsit la orice farmacie. Testul de gripăconţine un tampon pe care trebuie să îl introduceţi în cavitatea nazală timp de un minut, apoi într-un tub care este impregnat cu o soluţie specială.

Citeşte şi: Supa care ţine la distanţă răceala şi gripa. E mai puternică decât toate antibioticele

Testul mai conţine o casetă similară unui test de sarcină, în care se picură amestecul obţinut. După 10 minute se poate citi rezultatul testului.


Testul de gripă trebuie făcut la temperatura camerei (15-30 de grade Celsius), iar secreţiile nazale trebuie recoltate cât mai repede din momentul în care au apărut simptomele.

Există şi cazuri în care testul de gripă poate ieşi negativ în mod eronat, şu anume în situaţia în care nasul a fost clătit cu apă de mare sau dacă cantitatea de virus e prea mică. Medicii avertizează că 30% din teste pot fi negative chiar în caz de gripă.


Cum prevenim gripa

O metodă bună de a prevenire este evitarea locurilor aglomerate. Dacă nu ai de ales, atunci trebuie să fim atenţi la igienă: apa şi săpunul sunt sfinte.

Totodată, masca de protecţie de poate feri de îmbolnăvire, care trebuie să acopere neapărat şi gura, şi nasul. 

"Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm şi masca de protecţie. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veţi contamina ce e în jur. Nu uitaţi că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe faţă. Ceea ce învăţam la grădiniţă trebuie să punem acum în practică”, a afirmat medicul Adrian Streinu Cercel, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Citeşte şi: De ce e nevoie să te vaccinezi contra gripei

Măştile medicale pentru prevenirea răcelilor pot fi găsite în farmacii şi online şi nu trebuie să aibă vreun design avangardist pentru a funcţiona. Preţul unei măşti este de aproximativ 1 ron.


O mască simplă de unică folosinţă este bună, dar trebuie să te asiguri că aceasta te poate proteja de particulele din aer. În plus, ar trebui să o arunci după fiecare utilizare pentru o eficienţă maximă.

Dacă o mască se umezeşte chiar şi prin simpla respiraţie, eficienţa sa în ceea ce priveşte protecţia este redusă.


Sursă: Mediafax