Litchi (în engleză Lychee) este un fruct ce îşi are originile în China, dar este cultivat şi în Thailanda, Vietnam, India, Australia, Hawaii.

Fructul mai este numit şi “prună chinezească”, are dimensiunea de 2-4 cm, are o coajă aspră, de culoare roz sau roşie ce se desprinde uşor atunci când fructul este copt. 

Litchi are gustul dulce de căpşune şi trandafir, iar atunci când e uscat, are gust de stafide.



Lichi are numeroase efecte benefice asupra organismului

Fructul conţine vitamina C (100g de litchi acoperă necesarul zilnic de vitamina C), vitamina B, zinc, fier, betacaroten, calciu, magneziu, potasiu, fosfor.

Litchi este benefic contra bolilor infecţioase, în prevenirea formării cheagurilor în sânge şi a celulelor canceroase.

În plus, litchi întăreşte sistemul osos, dinţii, menţine unghiile şi parul sănătoase şi favorizează asimilarea fierului în organism.

Fructul are proprietăţi diuretice şi digestive, are efect energic, scade tensiunea arterială şi favorizează formarea globulelor roşii.


Cum îl alegi

Când cumpăraţi litchi, e bine să urmăriţi ca acestea să aibă coaja uniformă, să nu aibă crăpături sau zone moi. Dacă sunt păstrate la temperatura camerei, fructele rezistă maximum 2-3 zile, de aceea este indicat să fie păstrate în frigider.

Se păstrează bine, după câteva săptămâni capătă un gust şi mai dulce. Când încep să-şi schimbe culoarea şi să fie cafenie înseamnă că dulceaţa lor este şi mai accentuată.


Înainte de a fi consumat, fructul se decojeşte deoarece coaja nu este comestibilă, se îndepărtează şi sâmburele din interior şi poate fi consumat ca atare sau în prăjituri, salate, compoturi, ca şi garnitură pentru friptură.

Litchi poate fi consumat atât proaspăt cât şi uscat (se usucă după aceeaşi metodă ca şi stafidele).

Un singur fruct are doar şapte calorii, prin urmare şi cei care ţin diete pentru slăbire îl pot savura.


Sursă: diversificare.ro, wuxing.ro / Foto: pixabay