Înainte de a-ţi face noi provizii de preparate din soia,află că este nevoie să ţii cont de unele precauţii.

Soia este o legumă-cameleon care poate înlocui carnea şi lactatele,fiind bogată în proteine,grăsimi sănătoase Omega-3,minerale,vitamine şi fibre.

Gustul plăcut al preparatelor pe bază de soia atrage multe persoane către raioanele destinate produselor vegetale,fie că ţin post sau nu. O altă parte bună despre soia este că are calităţi terapeutice puse pe seama conţinutului de antioxidanţi,care oferă protecţie faţă de unele tipuri de cancer,cum este cel mamar.

Poate agrava unele alergii

Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine,de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei.

De asemenea,izoflavonele,care pot mima acţiunea hormonilor feminini,ar putea aduce tulburări endocrine,mai ales femeilor aflate la menopauză. Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale,nutriţioniştii recomandă consumul de una,maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.

Citeşte eticheta produselor din soia

Cele mai căutate în această perioadă sunt pateurile vegetale. Când savurezi gustul unui nou sortiment de pateu,ştii şi ce conţine,de fapt,acel produs? I-ai citit eticheta? De cele mai multe ori,acestea conţin amestecuri de aditivi şi substanţe menite să dea un gust mai bun,dar nu sunt întotdeauna cele mai sănătoas.

Există şi produse care nu au coloranţi sau aditivi,dar pentru asta trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor pe care urmează să le cumpărăm. Priveşte eticheta şi alege doar acele produse unde cuvintele soia sau boabele de soia sunt tipărite pe primul sau pe al doilea loc din listă,nu întâi grăsimile şi E–urile.

Atenţie la E-621!

Încearcă să nu dai celor mici pate-urile vegetale care conţin E 621,substanţă numită glutamat monosodic,care este un potenţiator de aromă. Această substanţă cu potenţial cancerigen n-ar trebui să existe în meniul copiilor,persoanelor cu glicemia scăzută,cardiacilor şi femeilor însărcinate,pentru că poate provoca dureri de cap,slăbiciune,greaţă,respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac.