Descoperirea a fost făcută în timp ce studiau un loc de înmormântare pentru vânătorii-culegători semi-nomazi. Până acum se credea că fabricarea berii are o vechime de 5000 de ani. Dar descoperirile acestea ar putea da peste cap istoria reală a berii. Constatările sugerează că berea nu a fost un excedent la fabricarea pâinii, cum se credea.

Cercetătorii nu pot spune care a fost mai întâi. În ediţia din octombrie a Journal of Archaeological Science: Reports sugerează că berea a fost preparată pentru sărbătorile ritualice pentru a onora morţii.

"Aceasta reprezintă cea mai veche înregistrare a alcoolului produs de om în lume", a declarat Li Liu, profesor la Universitatea Stanford. Ea a mai spus că era în căutarea de indicii privind plante comestibile pe care oamenii din Natufian - care trăiau între perioadele Paleolitic şi Neolitic - le mâncau. În timpul căutărilor au descoperit urme de alcool pe bază de grâu şi orz.

Urmele analizate au fost găsite în mortare de piatră - adânci de până la 60 cm - sculptate în podeaua peşterii, utilizate pentru depozitarea, baterea şi gătitul diferitelor specii de plante, inclusiv ovăzul, leguminoasele şi a plantelor fibroase, cum ar fi inul.

Vechiul preparat, care a fost mai mult un terci de porridge sau de gulal, pare să fi fost destul de diferit de ceea ce ştim astăzi ca este berea. Echipa de cercetare a reusit sa recreeze vechiul produs pentru a-l compara cu reziduurile pe care le-au găsit.

Aceasta a implicat iniţial procesul de germinare a boabelor pentru a produce malţ, apoi încălzirea pastei şi fermentarea cu drojdii sălbatice, arată studiul. Vechea băutură a fost fermentată, dar probabil mai slabă decât berea modernă.

Sursa