Rezultatele cercetării sugerează faptul că ceaiul,o băutură complexă,recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular,îmbunătăţirea capacităţii de concentrare,revitalizare,ca şi pentru gustul plăcut,joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului.

„Fie că este vorba despre ceaiul cald pe care îl preparăm acasă sau la birou,fie că optăm pentru variante tip ice tea,ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului,pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă”,explică Dr. Mencinicopschi.

Studiul a măsurat tensiunea superficială a diferite băuturi consumate în mod obişnuit,ca parte a unei alimentaţii echilibrate:apă,ceai cald şi rece,infuzii de plante şi fructe. Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui lichid.

Atunci când apa pe care o bem are o tensiune superficială mai mare decât cea a apei din celulele organismului uman,din limfă şi sânge (mediul intern),acesta încearcă să o ajusteze prin adăugare de surfactanţi fiziologici,printr-un efort metabolic,pentru a putea fi folosită de organism.

În cadrul studiului,acest parametru (tensiunea superficială a fiecărei băuturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare,ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potenţial de hidratare al acestor băuturi asupra organismului.

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei). O hidratare „ineficientă” înseamnă că,deşi consumată în cantitate mare,apa este preluată de patul vascular (de sânge),dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor,ci este eliminată prin rinichi.

Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun,datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.  

Rezultatele de laborator au arătat că ceaiul provenit din Camellia sinensis are o tensiune superficială foarte apropiată de cea a apei intracelulare. Astfel,„efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic,ceea ce permite ca hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată”,subliniază Prof. Mencinicopschi.