Diabetul apare când organismul devine incapabil să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Aceasta se acumulează în sânge, în loc să fie absorbită la nivel celular. Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la apariţia unor afecţiuni precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau obezitatea. Pentru transformarea glucozei în energie, organismul are nevoie de insulină, hormon produs de pancreas. Insulina măreşte permeabilitatea membranei ceulare pentru glucoză.

1. Ceai diabet - Ceai din frunze de nuc

Frunzele de nuc scad tensiunea arterială, curăţă sângele de toxine, tonifică organismul şi au efect calmant. Sunt recomandate diabeticilor, deoarece conţin principii care ajută la scăderea concentraţiei de glucoză din sânge. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunză uscată, la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau 2 căni pe zi.

2. Ceai de urzică

Urzica este bogată în vitaminele A, B, C şi K, fiind o sursă de proteine, fier, magneziu şi alte minerale esenţiale pentru organism. Pentru că este un puternic detoxifiant, urzica e de ajutor în diabetul zaharat. Ceaiul de urzică se prepară dintr-o lingură de frunze uscate, la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

3. Ceai diabet - Ceai de păpădie

Păpădia este o sursă importantă de calciu, potasiu, fier, conţine vitaminele A, B, C şi D. Planta reduce glicemia şi protejează vasele de sânge. Ceaiul se prepară prin infuzie sau decocţie, dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 g apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10 minute. Trei căni pe zi sunt de ajuns în cazul diabeticilor. Frunzele tinere se consumă sub formă de salată, făcând parte din cura de detoxificare de primăvară.

4. Ceai de anghinare

Anghinarea este o plantă diuretică, hipoglicemiantă, ce conţine vitamina C, magneziu şi fosfor. La fel ca păpădia, anghinarea conţine o substanţă cu efect similar insulinei, ce ajută la reglarea nivelului de glicemie şi de colesterol din sânge. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se bea de 2 ori pe zi, o lună.

5. Ceai de cicoare

Ceaiul de cicoare favorizează digestia şi stimulează funcţiile hepatice şi renale, reduce glicemia şi colesterolul. Medicii o recomandă celor care suferă de diabet, deoarece stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice şi reduce producerea glucozei la nivel hepatic. Infuzia se prepară din 2 linguri rădăcină uscată la un litru de apă clocotită. Se bea câte o cană de ceai după fiecare masă.

6. Ceai diabet - Ceai din frunze de afin

Din frunzele de afin se prepară un ceai care se recomandă celor ce suferă de diabet, având proprietatea de a scădea zahărul din sânge. Acţiunea se datorează mirtilinei, numită şi insulină vegetală. Ceaiul de frunze de afin se prepară dintr-o lingură de frunze uscate, peste care se toarnă 500 ml de apă clocotită. Se bea câte o cană de infuzie, de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor. Pentru a mări eficacitatea remediului, frunzele de afin pot fi asociate cu păstăi de fasole şi frunze de dud.

Ceai diabet - Bine de ştiut!

Diabetul poate apărea şi în sarcină, fiind cunoscut ca diabet gestaţional. Acest lucru se produce din cauza modificărilor hormonale şi metabolice din organismul femeii gravide. Diabetul gestaţional se dezvoltă în intervalul 24-28 de săptămâni şi, de cele mai multe ori, dispare după naştere.